Veel kinderen willen graag een huisdier. Kinderen zijn vaak fan van dieren, ze vinden ze lief en schattig en zien ze als een soort speelmaatje. Als ouder zit je hier misschien niet altijd op te wachten, zeker als je zelf geen grote dierenvriend bent of nog een huisdieren hebt. Maar het hebben van huisdieren levert voor kinderen wel diverse voordelen op, waardoor het wellicht toch de moeite waard is om voor een huisdier te gaan. En het hoeft natuurlijk niet meteen een hond of een kat te zijn, ook kleinere huisdieren zorgen voor de voordelen die hieronder worden besproken.

Het leert ze omgaan met verantwoordelijkheden
Het hebben van een huisdier leert kinderen hoe ze om moeten gaan met verantwoordelijkheden. Een hond moet uitgelaten worden, het hok van een konijn moet verschoond worden en de kattenbak moet leeggemaakt worden. Bovendien moet een huisdier op tijd eten en schoon drinkwater krijgen en zijn vacht moet verzorgd worden en soms moet er een bezoekje worden gebracht aan de dierenarts. Dit zijn allemaal verantwoordelijkheden waar kinderen veel van kunnen leren. Ze leren zo dat ze bepaalde verantwoordelijkheden voorrang zullen moeten geven op andere dingen die ze op dat moment liever zouden willen doen.

Ze leren zorgtaken op zich te nemen
Een huisdier is een goede manier om kinderen te leren hoe het is om voor een ander te zorgen en hoe het is als een ander afhankelijk van je is. Als het huisdier niet verzorgd wordt, zit het in een vies hok en heeft het honger en dorst. Door dit je kind uit te leggen en ook de allerkleinsten hierin mee te nemen, leren ze beseffen dat een huisdier geen speelgoed is, maar een levend wezend dat verzorgd zal moeten worden. Ook leren ze hoe het is als een levend wezen afhankelijk van je is en niet zonder jouw hulp kan. Zo leren ze al vroeg empathie op te brengen en rekening te houden met anderen.

Huisdieren zorgen voor beweging
Hoewel alleen een hond uitgelaten hoeft te worden, kunnen ook andere huisdieren voor extra beweging zorgen. Het spelen met een huisdier en het verschonen ervan zorgen allemaal voor extra beweging en een vermindering van schermtijd en stilzitten. Dus laat je kind helpen met het voeren en verschonen, laat ze zaagsel en voer mee sjouwen en daag ze uit te spelen met hun huisdier. Wat extra beweging en buitenlucht zijn voor iedereen gezond, zowel voor je kinderen als voor jezelf, dus doe vooral zelf ook lekker mee.

Ze krijgen er een vriendje bij
Een huisdier kan je kind zijn beste vriendje worden. Veel jonge kinderen hechten veel waarde aan een vriendje en op jonge leeftijd is dit vaak een knuffel of een denkbeeldig vriendje. Ook een huisdier zal niet oordelen, niet pesten en je kunt er geen ruzie mee maken. Bovendien is en huisdier aanhankelijk en blij om je te zien als je thuiskomt. Er is dus geen betere en trouwere vriend dan een huisdier. Je kind kan zo een heel waardevolle vertrouwensband opbouwen, waar hij of zij door dik en dun iets aan zal hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in