Niet alleen gezonde mensen kunnen skiën, ook mensen met een handicap kunnen van de wintersport genieten. Dat kan middels een zogenaamde zitski, een stoeltje dat is bevestigd op een of twee kleine ski’s.
Dankzij de zitski hoeft het hebben van een handicap geen hindernis meer te zijn om op wintersportvakantie te gaan. Wintersport is er tenslotte voor iedereen. In de zitski kunnen mensen de berg af suizen die niet of moeilijk kunnen lopen. Door in beide handen kleine stokken vast te houden waar miniski's aan bevestigd zijn, kan de zitskiër bovendien zelf sturen om te bepalen waar hij naartoe gaat. Zo bepaalt hij zelf welke bochten hij maakt.
Zitskiën kun je op verschillende plaatsen in Nederland, bij indoor skihallen, leren. De Shos (Stichting gehandicapten op ski’s) is een non-profit organisatie die er met veel vrijwilligers voor zorgt dat gehandicapte kinderen en volwassenen leren en kunnen zitskiën. Bij hen kun je dan ook les nemen, waarop de mensen van de Shos ervoor zullen zorgen dat je ‘aangestoken wordt met het wintersportvirus’ – want eenmaal geprobeerd, dan ben je zeker verkocht!
De lessen worden zowel privé als in groepen gegeven. De Shos leert geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen skiën. Dat kan dan ook zowel staand als zittend. Je leert van hoe je het beste plaats kunt nemen in de zitski en hoe je de stokken het beste kunt hanteren, tot hoe je de mooiste bochten maakt en hoe je misschien zelfs af en toe een sprongetje kunt maken over een heuveltje of kleine schans.
Een bekende Nederlandse zitskiër is Kees-Jan van der Klooster. Nadat hij in 2001 zijn rug brak naar aanleiding van een snowboardongeluk, bleef hij toch de extreme winter- en watersporten beoefenen. Hij doet mee aan nationale en internationale wedstrijden met zowel zitskiën als zitwakeboarden (wakeboarden – op het water dus – in zittende houding). De bekende extreme sporter heeft onder andere over zijn activiteiten verteld bij De Wereld Draait Door en bij Pauw en Witteman.
http://www.shos.org/, http://www.sjeesonline.com/