Wil je snel en gemakkelijk een koolhydraatarme maaltijd maken, dat kan simpel met gekookte of gepocheerde eieren en verse groente.

Simpel koolhydraatarm eten

Met twee eieren als ontbijt hou je het een hele ochtend vol, maar een ei als tussendoortje is ook altijd erg lekker EN koolhydraatarm.

Met een ei wordt in Nederland vaak het kippenei bedoeld, maar alle vogeleieren (ook de schaal) zijn eetbaar.

Een kippenei bevat 0% koolhydraten  en iets meer dan 7 gram vet. Verder zijn eieren rijk aan kalium, fosfor, natrium, calcium, ijzer en de vitamines A,E, B(1,2,6 en12 ).

Een rauw ei bestaat voor 51% uit eiwit, maar zodra deze gekookt is wordt dit 91%, tevens wordt het eiwit van een gekookt ei beter opgenomen door het lichaam.

Bewaren

Een kippenei kan je twee tot drie weken buiten de koelkast bewaren. In de koelkast tot wel zes weken. Wil je de eieren nog langer bewaren? Vries ze dan in. Doe dan een vers ei in een siliconen cupcake en zet ze enkele uren in de diepvries. Daarna kun je de eieren uit de vormpjes halen en in een diepvrieszak, per stuk, bewaren. Ingevroren kunnen je eieren een half jaar bewaren.

 Als ontbijt of tussendoortje:

gevulde eieren, gemaakt met mayonaise (80% vet) zout en kruiden naar keuze

gekookte eieren, met zout en kruiden naar keuze

gebakken eieren, met zout en kruiden naar keuze, gebakken in roomboter of olijfolie

omelet – recept:

Wat heb je nodig:

  • 2 eieren
  • flinke scheut melk
  • roomboter
  • 2 lente uitjes, schoon en in stukjes, ook het verse groen aan de steel kun je eten en smaakt lekker
  • cheddar kaas
  • peper
  • zout

 

  • Fruit de lente uitjes enkele minuten in de roomboter.
  • Roer ondertussen de eieren met de melk, flink door elkaar.
  • Voeg vervolgens dit mengsel bij de gefruite lente ui en draai het vuur op half zacht.
  • Als de bovenkant van de omelet droog en stevig begint te worden, kun je hem voorzichtig omdraaien.
  • Leg op de gebakken kant de cheddar kaas, zodat deze smelt.
  • Na enkele minuten is de omelet gebakken en gaar.
  • Voeg naar smaak nog peper en zout toe.

 

Pocheren

Je kunt ook eieren pocheren. Als je dit wilt doen moet je verse eieren gebruiken. Ze mogen dan niet ouder zijn dan drie dagen, omdat bij een ouder ei het eiwit niet meer goed wil stollen.

 

Gepocheerd ei met spinazie, lekker als lunch gerecht

Wat heb je nodig voor vier personen:

  • 500 gram verse spinazie
  • 4 eieren
  • 200 gram geraspte kaas (smaak naar keuze)
  • Olijfolie
  • Azijn
  • Zout
  • Peper

 

  • Verhit een beetje olijfolie in een wokpan.
  • Doe dan de schoon gemaakte en uitgelekte spinazie in de wokpan.
  • Wok de spinazie enkele minuten, tot deze is geslonken.
  • Als er heel veel vocht uit de spinazie is gekomen, giet dit dan af.
  • Zet vervolgens de pan weer op het vuur en voeg, zout, peper en de geraspte kaas toe.
  • Roer alles door elkaar en laat het op een laag vuurtje garen.
  • Maak ondertussen de gepocheerde eieren.

 

  • Om de eieren te pocheren, breng je water met zout en een scheutje azijn aan de kook.
  • Breek vervolgens de eieren een voor een in een schaaltje, zodat je ze in het kokende water kan laten glijden.
  • Houdt het water tegen de kook en haal de gepocheerde eieren er na ± drie minuten uit (schuimspaan)

 

Verdeel het spinazie/kaas mengsel over twee borden en leg de gepocheerde eieren er boven op.

Luk het je niet om eieren te pocheren, dan kun je de eieren ook halfzacht (zes minuten) koken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in