Het kan best lastig zijn om op een goede manier te combineren: sporten en eten. Het is voor de meeste mensen bekend dat het verstandig is om niet te snel na het eten te gaan sporten. Als je gegeten hebt, moet je lichaam namelijk energie vrijmaken om dit te kunnen verwerken. Ga je sporten, dan heb je hier natuurlijk ook energie voor nodig. Je lichaam moet vervolgens zowel eten verwerken als zorgen voor voldoende energie in de rest van je lichaam. Dit kan leiden tot krampen en een pijnlijk gevoel in je buik.

Ga voor de goede energie!

Hoe kies je een snack die zorgt voor een succesvolle work-out? Het ligt er maar net aan hoe snel de energie in je eten wordt afgegeven, die je nodig hebt om goed te kunnen bewegen. De makkelijkste, en beste, manier om aan goede energie te komen is door producten met koolhydraten te eten. De koolhydraten kunnen het beste genuttigd worden via producten waarvan door de Gezondheidsraad aangetoond is dat ze goed voor de gezondheid zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkorenproducten, groente en fruit. Vermijd producten die wel koolhydraten bevatten, maar geen andere voedzame stoffen.

De beste snacks vóór je work-out

Tijdens het sporten wil je niet te maken krijgen met een energie-dip. Voordat je gaat sporten, moet je er dus voor zorgen dat je voldoende energie uit je voeding hebt gehaald, om goed de work-out door te kunnen komen. Haal je energieboost bijvoorbeeld uit een rijstwafel met pindakaas en banaan. Een tip die door vele sportcoaches en personal trainers wordt gegeven. De banaan en rijstwafel zorgen voor koolhydraten, die in je lichaam worden omgezet in energie. Zorg er tijdens het sporten altijd voor dat je goed gehydrateerd bent; drink genoeg water.

Snacks voor na je work-out

Wanneer je je work-out hebt afgerond is het tijd om de spieren rust te geven. Eet een snack met eiwitten, die zorgen voor de spieropbouw. Dit is altijd belangrijk, maar vooral als je veel sport en hierbij spieren wil opbouwen. Ga dus voor producten die van nature veel eiwitten bevatten, zoals een gekookt eitje of kipfilet. Goed nieuws voor de chocoladeliefhebber: onderzoek heeft uitgewezen dat chocolademelk na het sporten ook zorgt voor goed spierherstel. Dit komt door de eiwitten. Tegelijkertijd zorgt het door de koolhydraten eveneens voor genoeg energie na het sporten!

Wat moet je vermijden?

Er zijn dus genoeg opties voor snacks die je kunt eten vóór, tijdens of na het sporten. Maar welke voedingsproducten kun je het beste vermijden? Het beste kun je voedsel vermijden dat je een opgeblazen gevoel geeft, zoals bladgroente. Het hoge vezelgehalte zorgt voor gasvorming en daardoor een opgeblazen gevoel. Ook de meeste producten die speciaal worden geproduceerd voor de sporters bevatten vaak te veel suikers. Suiker in de vorm van koolhydraten is goed, zolang het niet te veel is. Een teveel aan suikers kan juist zorgen voor een energiedip, in plaats van een energieboost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in