In Turkije wordt ieder jaar op 19 mei de ‘Jeugd- en Sportdag’ gevierd: Gençlik ve spor Bayramı. Op deze dag wordt herdacht dat Mustafa Kemal Atatürk op 19 mei 1919 vanuit Samsun de onafhankelijkheidsoorlog begon. Sinds 1981 wordt 19 mei ook als geboortedag van Atatürk gevierd. Wat zijn de achtergronden van deze gedenkdag en hoe wordt het gevierd?

VOORGESCHIEDENIS

Op 1 augustus 1914 sloot Duitsland een verbond met het Ottomaanse Rijk waarna op 2 augustus de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De Ottomanen vochten – samen met Hongarije en Oostenrijk –  aan de zijde van de Duitsers. Na het verlies van deze oorlog kwam het Ottomaanse Rijk onder gezag van de overwinnaars te staan. Het Turkse leger werd ontwapend en hoewel Sultan Vahelettin zijn titel behield, werd hij een marionet van de buitenlandse overheersers.

Samsun was als grootste havenstad aan de Zwarte Zee een belangrijk strategisch punt. De Britten hadden het gezag over de streek gekregen en het ontwapende Turkse leger trok zich in de bergen terug. De Britten vonden deze situatie gevaarlijk en vroegen de sultan een ‘betrouwbaar officier’ (iemand die de Britten niet tegen zou werken) aan het hoofd van de Turkse divisie te stellen. De sultan koos voor Mustafa Kemal en op 16 mei voer deze met de ‘Bandırma Vapuru’ vanuit Istanbul naar Samsun waar hij drie dagen later aankwam. De sultan had zich echter vergist in de betrouwbaarheid van de officier die hij gekozen had: Mustafa Kemal zag de houding van Sultan Vahelettin als laf verraad en begon vanuit Samsun de onafhankelijkheidsoorlog tegen de buitenlandse bezetters en verdreef de sultan. 

HOE HET VERDER GING

Mustafa Kemal won de onafhankelijkheidsoorlog en in juli 1923 werd het vredesverdrag van Lausanne ondertekend waardoor Turkije zijn huidige grenzen kreeg. Op 29 oktober 1923 riep Mustafa de Republiek Turkije uit. Hijzelf werd de eerste president en onder zijn leiding onderging het land enorme hervormingen.

In 1938 werd 19 mei als een officiële herdenkingsdag ingesteld.

Mustafa Kemal Atatürk realiseerde zich dat de toekomst van Turkije in handen lag van de jeugd. Hij droeg de verantwoordelijkheid voor de toekomst aan hen over met de volgende woorden: ‘Beste Turkse Jeugd! Jullie eerste taak is het om op te komen voor de onafhankelijke Turkse Republiek Turkije en deze te beschermen. Dit is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen bestaan, zowel in het heden als in de toekomst.’

Ook was Mustafa Kemal ervan overtuigd dat een goede gezondheid belangrijk is om succesvol te kunnen zijn: ‘Voor zware mentale activiteit is een fysiek sterk lichaam nodig’ en sport was een goed middel om dit te bereiken en te behouden.

DE VIERING VAN GENÇLIK VE SPOR BAYRAMI

Zoals te verwachten, wordt de Jeugd- en Sportdag groots gevierd met allerlei sportactiviteiten in de stadions. Door het hele land worden sportdemonstraties gegeven en vinden er manifestaties en toernooien plaats. Ook worden er uitwisselingen en toernooien met buitenlandse sportclubs gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in