Op 23 april wordt in Turkije Çocuk Bayramı, de Dag van het Kind, gevierd. Deze nationale feestdag is ingesteld door de stichter van de Republiek Turkije: Mustafa Kemal Atatürk.  Wat zijn de achtergronden en hoe wordt het gevierd?

VOORGESCHIEDENIS

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht het Ottomaanse Rijk samen met Duitsland tegen o.a. Griekenland, Engeland en Frankrijk. Na het verlies van deze oorlog werd er in 1920 een verdrag gesloten met de overwinnaars (de Vrede van Sèvres) en de Ottomaanse regering stond veel gebied af aan de Europeanen. Mustafa Kemal beschouwde dit als verraad en hij verdreef de Ottomaanse regering. Hierna richtte hij een parlement op; de Grote Nationale Vergadering die tot doel had de Republiek Turkije op te richten. Op 23 april 1920 kwam dit parlement voor het eerst bijeen. Mustafa Kemal riep 23 april uit tot nationale herdenkingsdag. Deze herdenkingsdag is tweeledig:

  • Alle kinderen die tijdens de oorlogen zijn omgekomen, worden herdacht.
  • Er wordt herdacht dat op deze dag begonnen is met de opbouw van de nieuwe staat.

Mustafa Kemal zei: “Kinderen zijn een nieuw begin voor wat morgen is. Zij moeten als ze volwassen zijn geworden, het land besturen.” Een goede reden dus om op 23 april de Dag van het Kind te vieren. 

HOE HET VERDER GING

In juli 1923 sloot Mustafa Kemal vrede met de Europese troepen en ondertekende het vredesverdrag van Lausanne waarin Turkije zijn huidige grenzen kreeg. Op 29 oktober 1923 riep hij de Republiek Turkije uit. Hijzelf werd de eerste president en onder zijn leiding onderging het land enorme hervormingen. Het Arabische schrift werd bijvoorbeeld in 1928 vervangen door een alfabet op Latijnse grondslag. Door de invoering van een nieuw alfabet konden de woorden geschreven worden zoals ze klinken en dat is dan ook de reden dat het Turks zo’n fonetisch geschreven taal is.

In 1934 werd er een wet aangenomen waarin het verplicht was een achternaam te hebben. Het parlement koos voor Mustafa Kemal de naam ‘Atatürk’; vader der Turken. Mustafa Kemal Atatürk bleef president van Turkije tot zijn dood op 10 november 1938. 

DE VIERING VAN ÇOCUK BAYRAMI

De Dag van het Kind is in Turkije een feest dat in het hele land gevierd wordt. In de aanloop tot het feest kiezen kinderen vertegenwoordigers die voor één dag op belangrijke posten komen te zitten: dat kan zijn van nieuwslezer tot zelfs de president van het land. Ook in de Grote Nationale Vergadering wordt er die dag plaatsgemaakt voor de kinderen en zij bespreken onderwerpen als het milieu, het onderwijs, de gehandicaptenzorg en andere onderwerpen die van direct belang zijn voor het kind.

In de week voorafgaand aan de Dag van het Kind worden door het hele land in grote stadions festiviteiten rond sport, spel, muziek, dans en toneel georganiseerd waar alle scholen aan deelnemen. Ook worden kinderen uit andere landen uitgenodigd om in Turkije çocuk bayrami te vieren.

Op 23 april zelf zijn alle kinderen in Turkije vrij. Veelal krijgen ze dan cadeautjes van hun ouders.

Het idee om één dag per jaar speciale aandacht aan kinderen te geven, is inmiddels door veel landen overgenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in