De kerstman en Sinterklaas, wat hebben zij met elkaar gemeen? Waar woont de kerstman en wat heeft Coca Cola met de kerstman te maken?
Ontstaan van de kerstman in Amerika
In de zeventiende en achttiende eeuw brachten Nederlandse emigranten het Sinterklaasfeest mee naar Amerika en hun New Amsterdam (het huidige New York). In 1773 werd Sinterklaas voor het eerst in de media benoemd als St. A Claus (St. er Klaas).
Washington Irving beschrijft in 1821 in zijn boek "History of New York" op satirische wijze het leven van de Nederlanders in New York en daarin ook hun ‘Santa Claus’. Sinterklaas verliest in dit boek zijn oorspronkelijke kenmerken en hij wordt beschreven als een rondbuikige, goedlachse zeeman met een pijp en een dikke groene wintermantel.
In 1863 is het Thomas Nast, een Amerikaanse cartoonist, die de kerstman voor het eerst afbeeldt in de kleuren rood en wit.
Coca Cola en de kerstman
De tekenaar Haddon Sundblom kreeg in 1930 de opdracht een serie advertenties voor Coca Cola te ontwerpen voor de aankomende kerstperiode. In die tijd werd cola vooral gezien als dorstlesser voor de zomermaanden en niet zozeer voor de koudere dagen. Het verhaal gaat dat Sundblom een gepensioneerde buurman had die model ging staan voor zijn versie van de kerstman. Deze buurman was een vrolijk type met een zeer aparte lach die klonk als yo-ho-ho. De Amerikanen sloten deze Santa Claus onmiddellijk in hun hart en al snel verspreidde dit beeld van de kerstman zich over de rest van de wereld.
De woonplaats van de kerstman
Het was Thomas Nast die bedacht dat de kerstman op de Noordpool woonde.
In 1925 stond echter in de kranten dat de kerstman niet op de Noordpool kon wonen omdat daar geen rendieren konden grazen. Ene ‘Uncle Markus’, die een poplulair kinderprogramma had op de radio, onthulde in 1927 dat Santa Claus in Lapland woonde, in de 'orenberg' om precies te zijn. De oren die uit de berg staken, waren die van de kerstman, zodat hij naar alle kinderen in de wereld kon luisteren. Maar rond 1950 is de kerstman verhuisd naar een dorp, Santa Village, een paar kilometer ten noorden van Rovaniemi in Finland, precies op de poolcirkel. Hier trekt hij jaarlijks tienduizenden bezoekers.
De kerstman in de stad van Sint Nicolaas
In het Turkse Demre (voorheen Myra), waar in de vierde eeuw na Christus Nikolaos bisschop was, stond tot enkele jaren geleden een bronzen beeld van Sint Nicolaas op het plein. Sint Nicolaas is vooral in de Russisch orthodoxe kerk een geliefd heilige en Demre trekt jaarlijks veel Russische toeristen en bedevaartgangers. Vijf jaar geleden bedacht de burgemeester van Demre dat zijn stadje nóg meer toeristen zou trekken als de heilige Nicolaas vervangen zou worden door Santa Claus, de kerstman. De kerstman was wereldwijd gezien immers populairder dan Sint Nicolaas? Het bronzen beeld van Sint Nicolaas werd van het plein verwijderd en vervangen door een kleurige plastic kerstman. Dit leidde tot zoveel protesten van de Russen dat het bronzen beeld snel teruggehaald werd en een plaatsje kreeg bij de ingang van de Sint Nicolaaskerk. Maar op het plein heeft de kerstman nog altijd de beste plaats…