Door christenen over de hele wereld wordt kerst gevierd. Er zijn veel overeenkomsten maar ook verschillen tussen de kersttradities. Hoe gaat het eraan toe in andere landen in Europa?

Denemarken

De kerstversieringen in Denemarken zijn traditiegetrouw rood-wit, en vaak zelfgemaakt. Kerst wordt op de avond van 24 december gevierd. Het typisch Deense kerstdessert is rijst met veel slagroom en stukjes amandel. Traditie is dat er één hele amandel in het dessert verstopt zit. Degene die hem vindt, is de ster van de avond en kan rekenen op een extra cadeautje. Als het goed is, komt de amandel op het bord van de jongste aan tafel terecht.

Na de maaltijd wordt er zingend rond de kerstboom gedanst en later op de avond worden de pakjes uitgepakt.

Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn kerstmarkten die vanaf november plaatsvinden. Kerst zelf begint op kerstavond, 24 december. Tijdens de kerstmis legt 'het Kerstkind' cadeautjes onder de boom die na de mis uitgepakt mogen worden. Op 25 december vindt in de middag het kerstdiner plaats waarbij veelal gans, die in de oven gebraden wordt, op het menu staat.

Groot-Brittannië

Ook de Britten beginnen het kerstfeest op 24 december. Het speciale kerstdiner bestaat uit kalkoen en het dessert is een pudding met rozijnen. Cadeautjes worden door de kerstman gebracht en tijdens de beide kerstdagen worden veel christmas carols (korte toneelstukjes) opgevoerd. Tweede kerstdag wordt door de Engelsen Boxing Day genoemd.

Italië

In Italië vindt men kerststalletjes in alle soorten en maten. Het leuke van deze kerststalletjes is dat er iedere keer meer figuurtjes bij komen. Mensen die flink in het nieuws geweest zijn, kunnen erop rekenen dat ze mogen aanschuiven bij Jozef en Maria in de stal. Een oude traditie is het branden van een speciaal houtblok dat brandend gehouden moet worden van kerstavond tot nieuwjaarsdag. In een grote schaal, de ‘urn van het lot’, liggen de mooi ingepakte geschenken. Een tweede kerstdag kennen de Italianen niet.  

Polen

Het Poolse kerstdiner bestaat uit 12 of 13 gezonde gerechten; zoet en vet wordt als te luxe gezien. Op tafel en op de vloer wordt wat stro gelegd als symbool voor de kribbe van het kindje Jezus. Bij het kerstdiner hoort ook een zeer dun, plat brood waarin kerstfiguren gedrukt zijn. Er wordt samen van zo’n brood gegeten en men wenst elkaar het beste tijdens het eten en delen ervan. Ook is het niet ongebruikelijk een extra bord neer te zetten voor een mogelijke onverwachte gast of als eerbetoon aan overleden familieleden. 

IJsland

In de dertien nachten voor kerst komt er elke nacht een andere kerstman uit de bergen om een kleinigheidje in de schoenen van kinderen te stoppen. Op kerstavond, in het hele land om klokslag 18.00 uur, begint het kerstdiner. Op de radio wordt aangekondigd wanneer het zover is en iedereen wordt een smakelijk eten toegewenst. Het dessert bestaat uit een rijstepap met kaneel en rozijnen waarin een boon verstopt zit. Net als bij de Denen krijgt de gelukkige vinder een extra cadeautje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in