Als ervaringsdeskundige kan ik heel wat vertellen over lijnen, maar ook over weer aankomen. Eindelijk weer in de buurt van je streefgewicht komen en vervolgens binnen het jaar weer dikker dan ik ooit was. Frustraties en verdriet horen hierbij en eten als troost maakt het plaatje compleet.

Altijd weer die lijn

Halverwege de dertig ben ik en een echte ervaringsdeskundige. Soms kom je me tegen in maatje 40. Een jaartje later kun je me zomaar weer tegen komen in maatje 44. Gelukkig ben ik niet de enige, maar het is toch wel verdrietig als je bedenkt hoeveel mensen met het zoveelste diëet bezig zijn en dat er wereldwijd nog nooit zoveel dikke mensen zijn geweest. Overgewicht wordt steeds algemener. Obesitas is mondiaal een echt probleem.

Jojo

Ik ken mensen die geen enkele moeite hebben met hun lijntje. Die eten en snoepen en komen geen grammetje aan. Zelf behoor ik tot die groep mensen die, zoals ik het zelf soms formuleer, van een hapje lucht al aankomen. Al jarenlang ben ik af en aan op diëet en over het geheel genomen was ik begin dit jaar dikker dan ik ooit ben geweest. Na een crashdiëet twee jaar geleden met superresultaat, maat 40 zat ruim om mijn heupen en dat is voor mijn bouw echt prachtig, was mijn buik begin dit jaar slapper en dikker dan ooit tevoren en paste eigenlijk zelfs maat 44 niet meer. Wat een verdriet, wat een frustratie. Dit kan toch niet. Dit wil ik niet. Nu niet en nooit meer.

Genoeg

Het moet anders. Ik wil een gezond gewicht. Ik wil er goed uit zien. Het hoeft echt niet perfect, maar wel stabiel. Een beetje strak in het lijf zitten, leuke kleren kunnen dragen, maar niet meer tientallen kilo's aankomen. Ik heb veel geprobeerd. Atkins, Montignac, Cambridge en nog zeker een stuk of drie andere waar ik de naam niet eens meer van weet. Sommige diëten deed ik zelfs vaker. Het werkte altijd wel, maar altijd weer vlogen de kilo's er na verloop van tijd weer even makkelijk aan. Lijnen op deze manier werkt dus niet op de lange termijn en hoe gemotiveerd ik ook kan zijn. Uiteindelijk komt daar toch het moment dat ik er klaar mee was. En dan kwamen de onsjes, de ponden en de kilo's er zonder moeite weer aan.

Vulling versus voeding

Wat dan, wat werkt dan wel? Iedere keer word je weer enthousiast van een nieuw lijnprogramma. Dit werkt echt. Dit wordt het! Daar gaan we weer. NEE. Ik kreeg een boek in handen over eten en gewicht, maar dan niet over wat je moet laten, maar over wat je lijf nu eigenlijk wil. Ik begon me te verdiepen in onderliggende thema's. Waarom eet je. Wanneer eet je. Waar heeft je lichaam behoefte aan. Ik las over eten als troost. Een echte eye-opener moet ik zeggen. En over het volstoppen van je lijf met etenswaren en het tellen van calorieën versus je lichaam voeden met echte voeding.

Voeden

Door onze jarenlange strijd tegen de kilo's zijn we soms zelfs te weinig gaan eten. Soms ook echt verkeerd. Ons lichaam heeft zelfs soms echt tekorten opgebouwd en schreeuwt om voeding. Alleen herkennen wij dat vaak niet en stoppen er allerlei lege voeding in. Begin eens met een echt waardevol ontbijt van havermout bijvoorbeeld. Klinkt heel ouderwets, maar in havermout zitten zoveel goede voedingsstoffen. Gooi je cornflakes of croissantjes maar buiten voor de vogels. En kijk eens naar je lunch. Start eens met kiemzaden over je plakje kaas. Zorg voor een tomaatje en wat sla. Voeg wat tuinkers toe. Verse groenten en kiemen kun je naar hartelust eten. Zorg voor voldoende vers fruit. Eet ook 's avonds voldoende verse groenten. En maal je eigen lijnzaad voor het toevoegen van plantaardige omega's aan je voeding.

Voelen

Ik noemde daarnet al even het eten als troost. Als je trek hebt, neem dan eens even je rust in plaats van meteen chocolade te grijpen. Ga eens voelen waar je nu echt behoefte aan hebt. Neem vast een glas water voor wat vulling in je maag en luister naar je lichaam. Heb je misschien gewoon behoefte aan rust? Of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Een arm om je heen? Frisse lucht? Gezonde beweging? Start daar deze week eens mee. Voelen! Het kan je nog wel eens verbazen wat je zult opmerken!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in