Er zijn heel wat kinderziektes en hoewel velen onschuldig zijn, is waakzaamheid geboden. Gelukkig bestaan er al veel vaccinaties waardoor kinderen gespaard blijven van heel wat aandoeningen.

Kinderziektes

De term kinderziektes is de verzamelnaam voor een aantal ziektes die vaak voorkomen bij kinderen. Een groot aantal hiervan zijn enorm besmettelijk. Voorafgaand aan een kinderziekte is er altijd een incubatieperiode. Dan zijn de kinderen nog niet ziek, maar kunnen wel al anderen besmetten. Na een kinderziekte bouwt men meestal een goede weerstand op, waardoor ze de kinderziekte meestal maar één keer krijgen.

Sommige kinderziektes zijn onschuldig, maar er zijn er ook bij die levensgevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om bij het vermoeden van een kinderziekte altijd een arts te raadplegen. Ook volwassenen kunnen een kinderziekte krijgen wanneer ze die als kind nog niet hebben gehad.

Mazelen

Mazelen of rubeola is een zeer besmettelijke infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Mazelen komen in onze streken nog weinig voor omdat de meeste kinderen bij ons gevaccineerd worden. De incubatietijd voor mazelen bedraagt tien tot twaalf dagen. De symptomen bij mazelen zijn hoge koorts, neusloop, hoesten, tranende ogen en rode, licht gezwollen vlekjes. Deze vlekjes vind je terug op het ganse lichaam.

Roodvonk

Roodvonk of scarlatina is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie die wordt overgedragen door niezen en hoesten. Deze ziekte komt niet vaak voor. Koorts, een rode keel en amandelen, rode puntvormige uitslag, bleke huid rondom de mond en de huid die aanvoelt als schuurpapier zijn de symptomen van roodvonk.

Rode hond

Rubella, of beter bekend als rode hond, is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Deze ziekte wordt via de luchtwegen verspreid en komt meestal voor in de lente. Kinderen tussen vijf en negen jaar, pubers en adolescenten lopen het meeste risico. Tegen rubella is er een vaccinatie voor handen. De voornaamste symptomen van rubella zijn gezwolle lymfeklieren, lichte koorts en roze of rode vlekjes die na een dag vaak alweer verdwenen zijn.

Rubella is ongevaarlijk, maar dit is niet altijd zo voor zwangere vrouwen. Als een vrouw tijdens de eerste helft van de zwangerschap rubella krijgt, is de kans op misvormingen of een miskraam erg groot. Een vrouw met een zwangerschapswens laat zich daarom beter eerst testen om te kijken of haar lichaam voldoende afweerstoffen heeft tegen het virus.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een goedaardige ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus is niet erg besmettelijk en als het verspreid wordt, is het via hoesten of niezen. Kinderen die besmet zijn met het virus zijn weinig of niet ziek. De vijfde ziekte wordt gekenmerkt door rode uitslag gedurende één tot vier dagen in het gelaat. De uitslag breidt zich geleidelijk aan uit naar de rest van het lichaam. Ook warme wangen en een bleke huid rondom de mond komen voor bij deze kinderziekte.

Zesde ziekte

Naast de vijfde ziekte, is er ook een zesde ziekte. Een andere naam hiervoor is de drie dagen koorts. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Ze treft vooral kinderen van zes maanden tot drie jaar. Een kind met dit virus geeft geen zieke indruk, maar is wel enorm prikkelbaar. Het voornaamste symptoom is plotse hoge koorts die ongeveer drie à vier dagen aanhoudt.

Waterpokken

Waterpokken, die ook wel wind- of wijnpokken genoemd worden, is een zeer besmettelijke kinderziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Kinderen worden besmet door rechtstreeks contact met het vocht uit de blaasjes, via druppels, bijvoorbeeld niezen of hoesten, en ook via de lucht. Waterpokken herken je aan rode vlekjes die veranderen in vochtblaasjes. Deze blaasjes breken makkelijk open of worden open gekrabd omdat ze erg jeuken.

Bof

De bof, ook wel dikoor genoemd, is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat verspreid wordt door hoesten en niezen. De meeste kinderen die besmet worden, zijn ouder dan vijf jaar. Jongens die besmet raken, hebben kans op teelbalinfectie. Deze infectie heeft gevaar voor steriliteit. Symptomen voor bof zijn een zwelling en hevige pijn van de oorspeekselklieren, koorts, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, zwelling van klieren onder de tong of onder de kaak en oorpijn.

Kinkhoest

Één van de meest besmettelijke kinderziektes is kinkhoest. Vooral voor baby’s is deze bacterie erg gevaarlijk. Dit omdat een baby geen immuniteit meekrijgt van de moeder tegen kinkhoest. Vanaf twee maanden oud kan een baby worden ingeënt. Kinkhoest uit zich in meerdere opeenvolgende hoeststoten waardoor het kind in ademnood raakt, moeite met inademen, braken en koorts.

Valse kroep

Valse kroep is een onschuldige kinderziekte, maar een aanval is een zeer beangstigende ervaring. Het treft meestal kinderen tussen zes maanden en vijf jaar. De symptomen zijn onder meer een typische blafhoest, gierende ademhaling, verkoudheid en benauwdheid naar de avond toe.

Kinderverlamming

Polio of kinderverlamming is een ernstige infectieziekte die verspreid wordt door een virus. Vroeger werden veel kinderen hierdoor getroffen. Door de vaccinaties komt polio in de westerse landen bijna niet meer voor. Griepachtige symptomen, hersenvliesontsteking en verlamming zijn kenmerkend voor polio.

Klierkoorts

Klierkoorts is een besmettelijke ziekte van de lymfeklieren. Deze wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus dat door direct contact, zoals bijvoorbeeld kussen, wordt overgedragen. Klierkoorts komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Volgende symptomen kunnen wijzen op klierkoorts: aanhoudende vermoeidheid, keelpijn, koorts, zwelling van klieren, hoofdpijn, stijve nek en leverontsteking. Sommige mensen hebben helemaal geen last van deze symptomen terwijl in hun bloed wel het virus wordt aangetroffen.

RSV

Wanneer kinderen kampen met kortademigheid wordt dikwijls aan het RSV-virus gedacht. RSV staat voor Respiratoir Syncytiaal Virus. Dit virus komt vooral voor in de eerste levensjaren en dit tijdens de winterperiode. Symptomen van RSV zijn verkoudheid, piepende ademhaling en matige koorts. Bij ernstige gevallen is het nodig om het kind even op te nemen in het ziekenhuis, zodat men over kan gaan tot zuurstoftherapie.

Rotavirus

Het rotavirus is de voornaamste oorzaak van maag- en darmontstekingen bij jonge kinderen. De immuniteit ervoor stijgt met de leeftijd. Vanaf de leeftijd van vijf jaar zijn de meeste kinderen immuun. Tegen het rotavirus kan ook gevaccineerd worden. De voornaamste symptomen zijn diarree en braken.

Preventie

Het is belangrijk om je kinderen te laten vaccineren tegen kinderziektes. Tegen ongeveer de helft van de kinderziektes bestaan er vaccinaties. Dit is zo voor kinderverlamming (verplicht), mazelen, waterpokken, bof, rode hond en kinkhoest. Bij elke kinderziekte is het nodig om een arts te raadplegen. Met de juiste medicatie is je kind er snel weer bovenop.

'Help! Eerste hulp voor iedereen' – Rode Kruis Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in