Al gehoord van de Aziatische tijgermug? Deze gevaarlijke steekmug kan 20 virus ziekten overbrengen op mens en dier. Waaronder de levensbedreigende ziekte encefalitis of hersenontsteking.
De Aziatische tijgermug
Aedes albopictus ook wel Tijgermug of Aziatische tijgermug genoemd is een steekmug die oorspronkelijk uit Azië komt. De tijgermug is duidelijk te herkennen aan de witte strepen op zijn lijf en poten heeft zich nu ook gevestigd in Amerika, Italië, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Griekenland. Ook is deze mug sinds 2005 in Nederland te vinden, maar het is nog niet duidelijk of ze zich hier blijvend gevestigd hebben. De mug is ons land binnen gekomen via een bamboe plant, Lucky Bamboo. Deze bamboe komt uit China en wordt hier in de kassen verder opgekweekt. De mug overleeft heel gemakkelijk en heeft alleen schoon regenwater nodig om te overleven. De larven van een tijgermug kan zich bijvoorbeeld al ontwikkelen in een band die gevuld is met water. Tevens zijn uitgedroogde eitjes levensvatbaar als ze weer vochtig worden gemaakt.
De tijgermug is een lelijke steekmug die ziektes zoals knokkelkoorts en West Nile fever over kan brengen. Als je een steek krijgt is dit niet te missen want het is zeer pijnlijk en er ontstaat er een grote rode bult. Alleen het vrouwtje steekt (zuigt bloed) zij doet dit niet alleen in de nacht of bij schemering, maar ook overdag. Zij zuigt zich niet in een keer vol, maar gaat van mens naar dier en andersom, waardoor de besmetting op gevaarlijke infectieziekten en/of parasieten groter is dan bij andere muggen.
Onderzoek en bestrijding
In Nederland onderzoekt het RIVM de risico’s voor de volksgezondheid die de tijgermug met zich mee kan brengen. In 2008 zijn de expert bij elkaar geweest en hebben geconcludeerd dat het uiteindelijk niet mogelijk is om de tijgermug uit Nederland te weren. Wel zijn er maatregelen genomen om verspreiding via Lucky Bamboo kassen en importeurs van tweedehands banden zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Deze bedrijven worden dan ook goed in de gaten gehouden en gecontroleerd. Tevens neemt de overheid maatregelen om de infectieziekten die deze mug kan overbrengen te voorkomen, door geïmporteerde goederen streng te controleren op eitjes, larven- en exotische muggen.
Ziekten
De tijgermug kan wel 20 verschillende virussen overbrengen, waaronder de volgende:
- Gele koorts – is een virusziekte met symptomen die uiteenlopen, de een heeft alleen een grieperig gevoel terwijl de ander hoge koorts
- West-Nijlziekte – Is een virusziekte dat vooral onder vogels slachtoffers maakt. Deze ziekte kan bij oudere mensen klachten geven, maar in 80% van de gevallen verloopt de ziekte zonder al te veel klachten.
- Encefalitis of hersenontsteking – de symptomen van deze ziekte zijn: misselijk, braken, stijve nek, koorts, hele erge hoofdpijn en soms zelfs verlammingsverschijnselen. Als hersenontsteking niet wordt behandeld kan het al na enkele uren dodelijk zijn.
- Chikungunya-virus – is een virus ziekte die koorts en gewrichtspijn veroorzaakt en is normaal gesproken niet dodelijk.
- Geelzucht of icterus – is een aandoening van de lever en de galblaas, de symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken maar vooral het geel zien van de huid en vooral het oogwit.
Voorkomen
Het mag duidelijk zijn dat de Aziatische tijgermug met de Lucky Bamboo plant ons land kan binnen komen, het is dus af te raden deze plant te houden. Met het bestrijdingsmiddel BTI of Bacillus thuringiensis israelensis (Vectobac) is verdere verspreiding van de tijgermug te voorkomen, echter BTI is in Nederland niet toegestaan en wordt dus niet gebruikt.