Dat bewegen gezond voor ons lichaam is, dat wisten we. Inmiddels wordt het ook steeds bekender onder het grote publiek dat bewegen ook een positieve invloed heeft op je brein. We gaan lekkerder in ons vel zitten, kunnen ons beter en langer concentreren en lijken nieuwe informatie zowaar beter vast te houden. Sterker nog: sporten en beweging in het algemeen worden steeds vaker als therapeutisch middel ingezet bij verschillende psychische problemen. Waarom? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Beweging is meer dan alleen sporten
Te weinig bewegen kan ook een hoop nadelige effecten hebben. Gelukkig is je brein in staat om zichzelf grotendeels te herstellen én is het natuurlijk nooit te laat om te beginnen met lichaamsbeweging. Zelfs minimale inspanningen hebben grotere effecten tot gevolg dan je zou denken. Met lichaamsbeweging bedoelen we overigens niet per se sporten, maar dit kan ook een wandeling of een fietstochtje zijn. Of het uitvoeren van huishoudelijke klusjes.
Een betere doorbloeding van je hersenen
Wie regelmatig sport, zorgt ervoor dat zijn hersenen beter doorbloed raken. Het hart- en vaatstelsel gaat namelijk beter functioneren. Doordat je hart beter kan pompen, worden ook verbindingen in je hersenen dankzij deze verbeterde doorbloeding versterkt. Met name die delen in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor concentratie, geheugen en motivatie worden er positief door beïnvloed. De effecten merk je al vrij gauw, zelfs als je met matige intensiteit beweegt.
Beweging rekent af met cortisol
Cortisol, er zijn van die dagen dat dit stresshormoon werkelijk door je lichaam giert. Wie een druk en stressvol leven leidt, maakt er gegarandeerd teveel van aan. Zeker wanneer je lang onder stressvolle situaties moet presteren en te weinig tijd voor ontspanning heeft, loopt risico op de gevolgen ervan. Gelukkig kan beweging dit omkeren. Vooral je hippocampus, het deel dat verantwoordelijk is voor de informatieverwerking, knapt hier zichtbaar van op. Dit betekent een verbeterd kortetermijngeheugen en concentratievermogen.
Een verbeterd slaap- en voedingspatroon
Wie regelmatig beweegt, kan ook rekenen op een verbetering in zijn of haar dag-nachtritme, dat onderstreept ook hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder. Wie meer beweegt, kan over het algemeen sneller inslapen en komt ook in een diepere slaap. Zo rust je beter uit. Een hoge slaapkwaliteit leidt op zijn beurt weer tot gezondere voedingskeuzes. Maak je maar een kort nachtje, dan stijgt het gehalte aan ghreline in je lichaam. Ghreline is het hormoon dat het hongergevoel veroorzaakt. Het verzadigingshormoon leptine daalt juist.
Van welke beweging ga je je het beste voelen?
Zoals we al eerder zeiden merk je zelfs bij minimale lichaamsbeweging zoals het uitvoeren van huishoudelijke klusjes al verbeteringen in je stemming en het functioneren van je hersenen. Klusjes in huis blijken, zo geeft onderzoek aan, het functioneren van je hersenen met tien procent te verbeteren. Mindfulnessoefeningen doen dit, net als teamsporten en gymnastiekoefeningen, al met ruim twintig procent. De cijfers liegen er dus niet om: beweging heeft een duidelijk en langdurig positief effect op je stemming en functioneren. Trek die sportoutfit dus aan, zelfs in de winter!