Mogelijk klinkt het vreemd, maar goed naar je lichaam luisteren helpt wel degelijk in het proces tegen ziek worden, tegen overgewicht, tegen lusteloosheid. Als je goed naar je lichaam luistert, geeft het de juiste signalen af om tijdig in te grijpen of problemen zelfs voor te zijn.  

Algemeen

Je bent wat je eet en dat geldt ook in de meest letterlijke zin, want je lichaam is continu bezig het te vernieuwen en daar is voeding de meest essentiële bouwstof voor. Het levert je energie, laat je nagels en haar groeien en glanzen, maakt hormonen aan en regelt nog veel meer onderhoud en vernieuwing.

Zo is de binnenkant van onze maag in vier weken tijd zo goed als vervangen, je huid doet er alles bij elkaar ruim een maand over om alles te vervangen en je lever heeft er ongeveer zes weken voor nodig om zich te vernieuwen. Alles bij elkaar zijn we na ongeveer zeven jaar wel “vervangen” en dat maakt het “je bent wat je eet” wel heel letterlijk. Ben je dus de afgelopen jaren slecht bezig geweest, dan heeft je lichaam het met die voedingsstoffen moeten doen. Dat het vernieuwen van je lichaam daar in negatieve zin wat van meekrijgt is evident.

Leren eten

Leren eten is van groot belang. Maar als je dit goed oppakt heb je geen last van vreetbuien, helpt het in het proces tegen ziektes en weet je wat je wel en niet kunt doen om je lichaam met de beste voedingstoffen aan het werk te zetten.

Food-IQ

Niet voor iedereen bekend, maar het is je intelligentiequotiënt met betrekking tot je voeding. Je bewustzijn over de voeding in je leven, gemoedstoestand en je gezondheid. Het heeft betrekking op:

  • Gewichtscontrole (in stand houden of afvallen)
  • Goed energieniveau
  • Vitaliteit
  • Weerstand (opbouwen en vasthouden)
  • Concentratievermogen
  • Mentale toestand
  • Goede nachtrust

Vetten en koolhydraten

Vetten

Vet wordt onterecht vaak als boosdoener gezien, maar als je geen vet binnen krijgt, verbrand je ook geen vet wat al in je lichaam zit. We hebben het in deze overigens wel over de goede vetten (essentiële vetzuren) en niet de gefrituurde vetten, taarten, koeken en chips.

De goede vetten zijn ondermeer terug te vinden in avocado’s, olijfolie, lijnzaadolie, vis (zalm, makreel, sardines en andere vette vis), zonnebloempitten, noten, zaden, olijven.

Koolhydraten / suikers

Koolhydraten krijgen we in overvloed binnen en toch is het een bouwstof van het lichaam. Goede koolhydraten zijn prima voor het lichaam, maar maat houden is belangrijk. Drie maaltijd met koolhydraten is niet nodig, maar de goede koolhydraten zijn ook in fruit en groenten terug te vinden. Op deze wijze krijg je voldoende koolhydraten binnen om het om te laten zetten naar energie. Teveel koolhydraten kan zelfs een averechts effect creëren. Je wordt er, omdat je lichaam heel hart moet werken om het om te zetten, na het eten zelfs loom van.

Goede koolhydraten zijn complexe koolhydraten, deze hebben een langdurige werking en snelle enkelvoudige suikers geven je even een “high” moment (denk bijvoorbeeld aan de multirepen als tussendoortje), maar het kost je uiteindelijk meer energie.

Bewegen

Bewegen is goed, dat weten we allemaal. Maar in de ochtend bewegen (joggen is erg goed) is nog beter. De schildklier is een belangrijk orgaan om in de ochtend aan het werk te zetten. Door deze te stimuleren wordt de productie van hormonen (die je metabolisme reguleren) in gang gezet Per dag is twintig minuten bewegen de ondergrens.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in