Hieronder krijgt u een korte, duidelijke omschrijving wat een vleesetende bacterie is, de gevolgen daarvan en behandeling van deze infectie.

Omschrijving vleesetende bacterie

Fasciitis necroticans, een vleesetende bacterie, is een zeer ernstige progressieve, levensbedreigende infectie. Gelukkig komt deze niet vaak voor. Eén op de vijf patiënten overleeft de infectie niet.

Symptomen vleesetende bacterie

Een infectie met A-streptokokken, ook wel GAS-infectie genoemd, komt alleen bij mensen voor. Ieder mens maakt in zijn leven wel een infectie met de A-streptokokken bacterie door.  Wanneer ziektebeelden veroorzaakt worden door deze bacterie, zoals krentenbaard of roodvonk, is het verloop niet ernstig. 

Echter, wanneer bij verwonding weefsels worden aangetast die deel uitmaken van de huid, het onderhuidse vet, de bindweefsels en de spieren, is het verloop wel ernstig. 

De infectie begint oorspronkelijk bij een verwonding van de huid. In beginsel lijkt het op wondroos ofwel ervsipelas. Maar de pijn is erg heftig, zo erg dat het niet bij de grootte van de verwonding past.

Verder krijgen de meeste patiënten naast de heftige pijn ook te maken met koorts, diarree, misselijkheid en overgeven. Wanneer de wond zich aan de oppervlakte bevindt, zal deze snel zwellen, rood worden en warm aanvoelen. Echter, wanneer het aangetaste gebied dieper ligt, zal er meestal nog niets te zien zijn.

Vervolgens zullen bij infecties aan de oppervlakte van de huid de kleur veranderen van rood naar paars. Dit gebeurt meestal na 2 tot 3 dagen. Vaak verschijnen er dan ook vochtblazen. Dan, op de vierde tot vijfde dag, zal de kleur veranderen van paars naar zwart. Dit wordt necrose genoemd, wat afsterven van weefsel betekent.. Wanneer dit gebeurt zal de patiënt zich heel erg ziek voelen.

Bij geen behandeling zal de infectie zich snel uitbreiden en zal de patiënt overlijden.

 

Behandeling vleesetende bacterie

Snelle behandeling is cruciaal. Hoe langer met de behandeling wordt gewacht, hoe slechter de vooruitzichten voor de patiënt zijn. Chirurgische verwijdering van het geïnfecteerde gebied is noodzakelijk. Zelfs amputatie van een arm of been kan nodig zijn.  Na het verwijderen van al het dode weefsel blijft een diepe wond over, die op een uitgebreide derdegraads verbranding lijkt. Vaak worden deze patiënten overgebracht naar een brandwondencentrum. In deze centra is de medische kennis en faciliteiten aanwezig om dergelijke wonden te behandelen.

Na chirurgische behandeling begint het herstelproces, wat onderneer uit fysiotherapie kan bestaan. Maar op psychisch gebied kan behandeling ook noodzakelijk zijn. 

 

Wie is er gevoelig voor deze infectie?

Ieder mens met een wond heeft de kans om deze infectie te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een brandwond zijn of een wond die ontstaat na een chirurgische ingreep. Mensen die drugs spuiten lopen meer risico op het krijgen van deze infectie.

Er zijn nog een aantal factoren die ook een rol kunnen spelen, te weten:

  • diabetes; oftewel suikerziekte
  • verminderde functie van de nieren
  • aandoeningen van de bloedvaten
  • kunstmatige onderdrukking van de afweer; hierbij valt te denken aan transplantatie
  • leeftijd boven de 60 jaar
  • continu verkeerd voedingspatroon

 

Beeldmateriaal

Op internet zijn naast afbeeldingen van vleesetende bacteriën ook beelden hiervan te zien. Kijk hiervoor op www.yourdiscovery.com (Monsters Insite Me), www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1244488 (Je zal het maar hebben: Mirna & Brian) of www.uitzendinggemist.net/aflevering/238265 (Genante lijven: waarbij iemand na een muggenbeet de vleesetende bacterie opliep).

www.rivm.nl
www.mensenmetbrandwonden.nl
www.nnff.org
mens-en-gezondheid.info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in