De meeste mensen weten wel dat een SOA voor een seksueel overdraagbare aandoening staat, maar wat is een soa precies en waardoor wordt u ziek. In deze tekst de SOA Gonorroe, ook wel een druiper genoemd. Adviezen in deze tekst geen vervanging van de door de huisarts gegeven adviezen.

Wat veroorzaakt gonorroe?

Gonorroe wordt veroorzaakt door een gelijknamige bacterie: Neisseria gonorroe. De bacterie dringt de cel binnen en vermenigvuldigt zich daar. Het lichaam probeert zich te verweren en stuur witte bloedcellen naar de geïnfecteerde cellen. Het gevolg is dat er kleine abcessen met pus ontstaan. De bacterie die gonorroe veroorzaakt, kan ook klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken. Door met het bloed mee te gaan, verspreid het zich en afhankelijk van waar het terecht komt, kan het verschillende klachten veroorzaken.

Wat voor klachten geeft gonorroe?

Gonorroe is een ziekte die zowel man als vrouw treft. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal niet hetzelfde, dus de klachten zijn net iets anders.

Klachten die gonorroe geven bij vrouwen

  • 30-60% van de vrouwen ervaart geen klachten, ondanks dat ze wel besmet zijn.
  • Normaal gesproken hebben vrouwen al vaginale afscheiding, door de bacterie Neisseria gonorroe wordt deze afscheiding veel meer.
  • Bloedverlies tussen de menstruatie in.
  • Pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen (dysurie)
  • Gonorroe kan een combinatie van klachten veroorzaken die we samenpakken onder pelvic inflammatory disease (PID). Vrouwen hebben dan last van pijn in onderbuik, abnormale vaginale afscheiding, koorts en onregelmatige menstruaties. Zoals inflammatory al zegt zijn het ontstekingsverschijnselen. De onderliggende oorzaak is dan ook altijd een ontsteking.

Klachten die gonorroe geven bij mannen

  • In tegenstelling tot bij de vrouwen waar ongeveer de helft geen klachten ervaart, ervaren de mannen bijna altijd klachten ten gevolge van gonorroe. Slechts 10% heeft geen klachten, ondanks dat hij wel besmet is.
  • De man ervaart een branderig en pijnlijk gevoel bij het plassen
  • De naam druiper komt van de afscheiding die gonorroe veroorzaakt bij de man.

Complicaties van gonorroe

Helaas kunnen er complicaties zijn wanneer iemand besmet is met deze bacterie. Globaal gezien is gonorroe een van de meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van onvruchtbaarheid bij de vrouwen. Bent u als vrouw zwanger, dan vormt de bacterie ook nog eens een risico voor het kind. Wanneer het kind geboren wordt, kan de bacterie een oogontsteking bij de baby veroorzaken waardoor deze blind kan worden.

Kans op infectie

Bent u al eerder besmet geweest met gonorroe, helaas maakt het geen verschil. Soms bouwt het lichaam antistoffen op tegen bacteriën en wordt je immuun. Helaas is dat niet zo bij gonorroe. Alle antistoffen die je aanmaakt tegen gonorroe, verdwijnen weer nadat de infectie voorbij is.

Wat is dan de kans dat je het doorgeeft aan je partner als je gonorroe hebt?

Dat ligt eraan of je een man of vrouw bent en hoe vaak je seks hebt met dezelfde partner.

Bij eenmalig seksueel contact waarbij de eerst genoemde besmet is met gonorroe:

–          Vrouw naar man 20-30%
–          Man naar vrouw 50-70%

Bij meerdere malen seksueel contact. De eerst genoemde is weer besmet met gonorroe:

–          Vrouw naar man 50%
–          Man naar vrouw 90%

Iemand is niet altijd besmettelijk. Er is een bepaalde periode waarin iemand besmettelijk is. Deze periode is verschillend voor mannen en vrouwen, met of zonder klachten. De besmettelijke periode is:

–          3 tot 45 dagen bij vrouwen met klachten
–          2 tot 3 maanden bij vrouwen zonder klachten
–          3 tot 30 dagen voor mannen met klachten
–          3 tot 6 maanden voor mannen zonder klachten.

Behandeling van gonorroe

Gelukkig is gonorroe gemakkelijk te behandelen met uitzondering van gecompliceerde vormen. Hierbij moet je denken aan gonorroe die niet kan worden behandeld met de gebruikelijke medicijnen doordat de medicijnen niet werken.

 

Wil je meer weten over een andere SOA

Lees dan ook mijn andere artikelen over soa's:

Seksuele voorlichting

Soa: herpes

Soa: syfillis

Soa: chlamydia

Soa: hiv en aids

Soa: genitale wratten

artikel uit Nederlands tijdschrift voor geneeskunde
artikel uit Nederlandse huisartsengenootschap
boek: medische bacteriologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in