Hoewel het ebola- en Marburgvirus zeer besmettelijk zijn, lijkt de kans op een epidemie in Europa erg klein. Deze, vaak dodelijke ziekte komt voornamelijk voor in West- en Centraal Afrika.
Ebola- en Marburgvirus
Ebolavirus
Ebola is een zeer snel verspreidende ziekte, die in korte tijd vaak veel slachteroffers maakt en daarna vaak even zo snel weer verdwijnt.
Het is een virusziekte (net als griep) die als eerste de lever aantast. Door het virus ontstaan er afwijkingen in het bloed. Als de lever is aangetast door het ebolavirus, ontstaan er scheurtjes in dit orgaan, waardoor bloedingen ontstaan. De mens, maar ook (andere) aapachtigen kunnen het ebolavirus oplopen. Als je in aanraking bent gekomen met het Ebolavirus, duurt het nog ongeveer een week tot eenentwintig dagen, voordat je de eerste symptomen krijgt. De patiënt krijgt, net als bij geelzucht, gele ogen. Andere symptomen die optreden zijn; zware hoofdpijn, hoge koorts en pijn door het hele lichaam. Het is dan ook een virusziekte, die zeer pijnlijk is en meestal binnen drie dagen de dood tot gevolg heeft. Echter sommige mensen overleven de virus aanval, maar zij zijn en worden nooit meer dezelfde persoon als die ze waren. De ziekte heeft een negatieve invloed op het karakter. Ook kun je na deze ziekte minder goed bewegen en heb je concentratie problemen. Overigens is niet bekend of je twee keer met het Ebolavirus besmet kunt raken.
Besmetting en vaccinatie Ebola
Voor zover bekend kun je het Ebolavirus oplopen door het eten van besmet vlees. Ook als je in aanraking komt met lichaamsappen, dus bijvoorbeeld spuug, traanvocht en zweet, kun je het Ebolavirus oplopen. De besmetting kan dus ook opgelopen worden door het verzorgen van (dode) mensen, die het virus bij zich dragen. Tot nu toe zijn er vier varianten van het virus ontdekt, ze zijn vernoemt naar de plaatsen waar ze als eerste zijn gesignaleerd. Te weten, Sudan, Ivoorkust, Zaïre en Reston.
Er zijn verschillende soorten Ebolavirus uitbraken geweest. Waar het virus blijft als de epidemië is afgelopen, weten de deskundigen (nog) niet. Het vermoeden is dat de gastheer van het virus de vleerhond ( ook wel grote vleermuis genoemd) is. Andere geleerden denken eerder dat het de mensaap is die het virus bij zich draagt.
Een vaccin tegen het Ebolavirus is er voor de mens nog niet. Wel is er een vaccin op muizen getest die werkt, maar deze is nog niet op/bij mensen getest. Bij apen werkt het vaccin waarschijnlijk wel.
Op dit moment worden mensen die besmet zijn met het virus aan een infuus met antibiotica gelegd.
Sommige patiënten overleven hierdoor het virus.
Marburgvirus
Het Marburgvirus is een virus dat sterk lijkt op het Ebolavirus. Het Marburgvirus is vaak dodelijk en wordt door een virus verspreidt, net als het Ebolavirus. Het Marburgvirus gaat ook gepaard met hevige bloedingen uit alle lichaamsdelen. De laatste uitbraak van het Marburgvirus was in 2004. De laatste Ebola uitbraak is nu ( april 2014). Het Marburgvirus is vernoemd naar de plaats waar deze als eerste uitbrak. De eerste bekende uitbraak van het virus was in Duitsland in 1967, in de plaatsen Marburg en Frankfurt am Main. Het virus is toen overgebracht door apen (groene meerkatten) die afkomstig waren uit Afrika. Ook het Marburgvirus kan dus door dieren (apen) worden overgebracht.
Omdat de symtomen van het Marburgvirus sterk lijkt op griep en malaria, wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Als je bent besmet met het virus, duurt het twee dagen tot anderhalve week, voordat de ziekte uitbreekt. Symptomen voor het Marburgvirus zijn:
- Plotseling hevige koorts
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
- Braken
- Buikpijn
- diarree
- Geelzucht
- Bloedingen