Weet je wie de heteluchtballon heeft uitgevonden? Duik met ons in de geschiedenis van de heteluchtballon en ontdek de verschillende feiten over de uitvinding ervan. De heteluchtballon is een van de oudste vliegtechnieken die door de mens is ontwikkeld en hij werkt volgens een simpel wetenschappelijk principe: ‘warme lucht stijgt uit boven koude lucht’.

""

Het is een van de meest fascinerende dingen die door de mens is ontwikkeld. Weliswaar is hij niet te gebruiken voor vervoer van de ene plek naar de andere, omdat hij totaal aan de genade van de wind is overgeleverd, maar hij voldoet heel goed als je enkel wilt genieten van het in de lucht zijn. Veel mensen worden erdoor gefascineerd en sommigen zouden er best ooit wel eens een vlucht in willen maken, maar niet veel mensen zijn op de hoogte van de geschiedenis van de heteluchtballon, of wie hem heeft uitgevonden.

Geschiedenis van de heteluchtballon

De geschiedenis van de heteluchtballon is even fascinerend als het ding zelf. Vanaf oude tijden is de mens gefascineerd door de vlucht van vogels. Daarmee is de vraag waarom de heteluchtballon überhaupt is uitgevonden al beantwoord. De drang om als vogels te vliegen heeft de mens al verscheidene pogingen doen ondernemen om door de lucht te zweven. In 1766 beweerde de Engelsman Henry Cavendish dat het mogelijk was met behulp van gas met een  negatief gewicht, zoals waterstof, voorwerpen in de lucht te verheffen. Ongeveer vijftien jaar later leidden de inspanningen van twee broers in deze richting tot de uitvinding van de heteluchtballon, en schreven ze geschiedenis.

Wie heeft de heteluchtballon uitgevonden

De gebroeders Montgolfier, Joseph-Michel Montgolfier en Jacques-Etienne Montgolfier, gelden als de uitvinders van de heteluchtballon, een wapenfeit dat ze bereikten in de tweede helft van de achttiende eeuw. In 1782 liet Joseph Michel Montgolfier met succes een met hete lucht gevulde zijden zak opstijgen naar het hoge plafond van zijn huis. Het jaar daarop besloot hij samen met zijn broer Jacques-Etienne het experiment een niveau hoger te brengen, en lieten ze een grotere met hete lucht gevulde zak opstijgen. Opnieuw was het experiment een succes: de heteluchtballon bleef ongeveer 10 minuten in de lucht zweven.

Later in datzelfde jaar stuurden ze een paar boerderijdieren in hun heteluchtballon de lucht in. Elke keer slaagden hun pogingen en werden ze zekerder over hun experiment, en uiteindelijk besloten ze mensen met deze technologie de lucht in te laten gaan. In oktober 1783 lanceerden de gebroeders Montgolfier met succes Jean François Piltre de Rozier en de markies d’Artandes in een twintig meter hoge heteluchtballon. Dit maakte Rozier en d’Artandes tot de eerste mensen die in de lucht vlogen met een heteluchtballon. De vlucht duurde ongeveer 25 minuten en bracht hen tot een hoogte van ongeveer 900 meter. Deze vlucht werd al spoedig gevolgd door de eerste vlucht met een waterstofballon, door Jacques Charles en Noel Roberts, in december 1783.

Hiermee zijn in elk geval duidelijke antwoorden gegeven op ingewikkelde vragen als ‘Wie heeft de heteluchtballon uitgevonden en waarom is hij uitgevonden?’ Ballonvaren met een heteluchtballon is tegenwoordig in veel landen een populaire hobby. Als je ballonvaren interessant vindt: er zijn heteluchtballonnenfestivals die het hele jaar door in veel landen worden gehouden en die een feest zijn om naar uit te kijken. De technologie zelf heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld. In deze tijd zijn de rieten manden van de traditionele luchtballonnen vervangen door grotere capsules, waarmee passagiers over grotere afstanden kunnen worden vervoerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in