10 Jaar geleden kwam ik in aanraking met het fenomeen spinning. Het was toen nog vrij nieuw en fitness centra begonnen massaal de spinning lessen te integreren binnen hun programma. Ik was gelijk verkocht. Op het ritme van muziek binnen een uur jezelf helemaal "leegfietsen" en daarbij zo'n 500 caloriën verbranden. Maar wat maakt dat het nu nog steeds zo populair is?
Zoals in de inleiding al beschreven was en is spinning razend populair. Ik begin met het beschrijven van de verschillende onderdelen van een spinning les en de materialen die gebruikt worden. Daarna volgen de voordelen en nadelen van spinning. Ten slot mijn conlusie.
Voor een spinning les heb je een spinning fiets nodig. Deze wordt beschikbaar gesteld door het fitness centrum waar je de spinning les volgt. Vaak is er een aparte zaal voor de spinning lessen. Er staan een heleboel spinning fietsen en een fiets bestemd voor de spinning coach, vaak op een ietswat verhoogd podium, zodat iedereen hem of haar goed kan zien. De fiets lijkt op een hometrainer, alleen zijn er wel kleine verschillen. De fiets heeft een vliegwiel van bijvoorbeeld 20 kilo. Op de fiets zit een knop waardoor je de weerstand omhoog of omlaag kan schroeven. Verder zit er een stuur op dat een combinatie is van een ossenkopstuur en een ligstuur. Zo kun je verschillende posities innemen op de fiets tijdens de training. Je fietst binnen dus je hebt geen last van weersomstandigheden of wrijving van de weg. Op de pedalen zit een gesp om je sportschoenen in vast te maken. Er zit ook een spd systeem op waardoor je spinning schoenen met clicks kunt gebruiken. Hierdoor heb je meer feeling met de fiets en kun je ook meer kracht uitoefenen op de pedalen. Verder kun je de fiets in alle standen zetten en in alle hoogtes instellen zodat hij geschikt is voor iedere lengte en of postuur. Ook zit er een houder voor een bidon op.
Spinning kleding bestaat meestal uit een spinning broek met een zoom waardoor je zachter zit op het vrij harde zadel. Ook een shirt dat goed "ademt" kan niet ontbreken. Katoenen shirts zijn daardoor niet ideaal. Voor de schoenen kan zoals boven beschreven gekozen worden uit reguliere sportschoenen of spd schoenen die vastgeklikt kunnen worden in het spd of click systeem van de spinning fiets. Een bidon en handdoek mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens de workout aangzien je enorm gaat zweten en hierdoor veel vocht verliest.
Als de les begint start de spinning coach de muziek op. Vaak is van te voren een bepaalde les voorbereid en bestaat de les uit zo'n 8 nummers. De muziek bestaat uit: pop, rock, house en alles waarop je lekker kunt fietsen. Het is de bedoeling dat je fietst op het ritme van de muziek. Dit gaat vaak heel natuurlijk en is ook nodig om in de maat te blijven. Je begint met een warming up om de spieren wat los te maken en de hartslag rustig te verhogen. Daarna wordt het tempo flink opgeschroefd en volgen nog een aantal nummers. Tijdens de nummers draai je aan de weerstand knop en kun je bijvoorbeeld: klimmen, sprinten en "valsplat" rijden. Met een zware weerstand ga je klimmen, zittend danwel staand. Met een lichte weerstand ga je sprinten of "valsplat" rijden. De spinning coach geeft steeds aan wat je moet doen en of je lichter of zwaarder moet gaan trappen. Het laatste nummer is vaak een cooling down nummer om de hartslag weer rustig te verlagen en weer wat tot rust te komen. Het is heel belangrijk om van tevoren maar ook op het eind goed te stretchen om geen spierblessures op te lopen tijdens of na de les. Zorg ervoor dat je ook na de les voldoende vocht binnenkrijgt want je lichaam verliest echt veel vocht tijdens zo'n training.
Er zitten veel voordelen aan het spinnen. Je hart wordt er sterker van. Je longinhoud wordt vergroot waardoor je meer zuurstof kan opnemen. Uiteindelijk wordt je conditie beter en krijg je meer uithoudingsvermogen. Maar onderschat niet dat het ook vele voordelen heeft voor je spierkracht. Je spieren van je benen worden stevig onder handen genomen en nemen vaak in omvang toe waardoor je weer meer caloriën in rust verbrandt. Je verbrandt tijdens de les tussen de 300 en de 700 caloriën naar gelang je conditie. Dus als je een aantal maal per week gaat kan dit behoorlijk positief oplopen.
Er zijn natuurlijk wel nadelen (lees verschillen) tussen spinnen en buiten fietsen of bijvoorbeeld wielrennen. Zoals het feit dat je binnen geen natuurlijke weerstand of weersomstandigheden ervaart. Voor sommige mensen is dit een nadeel. Verder kun je niet sturen met een spinning fiets, maar dat lijkt me logisch. Je ziet vaak dat wielrenners als het seizoen voorbij is naar binnen gaan om te spinnen en zodoende de conditie op peil te houden. Het een sluit het ander dus niet uit.
Mijn conclusie is dat het vooral geweldig leuk is om te spinnen. Ik denk dat het de tand des tijds al heeft doorstaan aangezien er in de afgelopen 10 jaar al meerdere fitness trends gekomen en gegaan zijn. Het is gezond en werkt verslavend. Het is goed voor jong en oud. Dus gewoon een keer proberen lijkt mij?!