Lappendekens: niet alleen warm maar ook fleurig. Hoewel een lappendeken breien veel werk is, is het ook erg leuk om te doen. Lapjes breien is namelijk makkelijk te doen terwijl je bijvoorbeeld televisie kijkt. Het is afwisselend want ieder lapje kan je andere kleuren of patronen gebruiken. De enige klus die het allemaal wat moeilijker maakt, is het aan elkaar maken.

Een lappendeken is een deken die bestaat uit verschillende gebreide lapjes, die vervolgens aan elkaar gezet worden. Het mooiste resultaat krijg je door ieder lapje eerst om te haken. Ieder lapje haak je met dezelfde kleur om. Met deze kleur zet je vervolgens de lapjes aan elkaar.

Ieder lapje kan je anders maken. Je kan zoveel variëren als je zelf mooi vindt. Een ideale maat voor een lapje is 20 bij 20 cm. Vaak wordt er in ribbelsteek gebreid. Maar natuurlijk kan je heel veel steken gebruiken. Gerstekorrel is bijvoorbeeld een mooi alternatief. Maar een kabeltje erin breien geeft ook een leuk effect. Kies voor kleuren die mooi bij elkaar staan. Een lappendeken in bijvoorbeeld wit, geel, blauw is natuurlijk compleet anders dan een bonte mix van allemaal restjes. Het enige waar je wel op letten moet is de dikte van de lapjes. De lapjes moeten natuurlijk wel dezelfde dikte hebben om een mooi resultaat te krijgen.

Werkwijze voor een éénpersoonsdeken:

Brei 54 lapjes. (er komen 6 lapjes in de breedte en 9 in de lengte)

De lapjes omhaken. Niet te strak! Haak bijvoorbeeld niet in elke steek, maar sla er 1 over en haak hiervoor 1 losse.

Leg de lapjes op de grond en rangschik de lapjes zo dat er een mooie deken ontstaat. Bij een bonte deken zorg je dat de kleuren leuk verdeeld zijn. Leg de lapjes in stapeltjes weg, zodat je straks de volgorde nog weet. (dus krijg je 6 stapeltjes van 9)

Ga eerst de lapjes van één stapeltje aan elkaar naaien, zodat je lange stroken krijgt. Vervolgens zet je deze stroken weer aan elkaar tot een deken! Niet hakend, want dat wordt een lelijk dik randje. Naai ze aan elkaar. omdat je dezelfde kleur gebruikt als het omgehaakte randje, is dit niet echt te zien.

Voor het mooiste effect kan je de totale deken nog extra omhaken met een schulprandje. Een schulprandje haak je zo:

1 vaste, 1 steek overslaan, 4 vasten in dezelfde steek, 1 steek overslaan, 1 vaste enz.

Ideeën voor lapjes

– Ribbelsteek: Alle pennen recht breien

-Gerstekorrel: Dit is 1 steek recht, 1 steek av.recht breien In de volgende pen herhaal je dit, waarbij je oplet dat recht en av.recht ook verspringt in de hoogte. Een duidelijke uitleg vind je op Youtube.

-Brei een kabeltje in het lapje. Leuke ideeën zijn te vinden bij Jessica Tromp

-Boordsteek: 2 recht, 2 av.recht.

– Strepen in verschillende kleuren of door bijvoorbeeld strepen als patroon te maken. Door 6 pennen in tricot te breien en  daarna de volgende 6 pennen in av.tricot. En dit dus herhalen tot de gewenste maat bereikt is.

– Een lapje is ook zeker mooi in diagonale strepen!

Ideeën waarvoor je een lappendeken kunt gebruiken:

– Natuurlijk voor op bed. Staat mooi én is warm.

– Er zijn diverse goede doelen die er blij mee zijn!

– Als plaid op de bank. Mooi in de kleuren van je interieur!

– Van lapjes kan je ook andere dingen maken zoals poncho’s, bijvoorbeeld! Of wat dacht je van een leuke fleurige trui!

-Leg lapjes in de lengte en haak ze op dezelfde manier om. Resultaat: een bijzondere sjaal!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in