Weet je dat een likeur, ook deze Tia Maria, minstens 100 gram suiker per liter bevat, maar meestal is het tussen de 250 en 350 gram.

Lekker thuis van je eigen fruit of van noten en bessen uit de natuur een likeur maken, is helemaal niet zo moeilijk. Maar deze koffielikeur /Tia Maria is echt super makelijk om te maken en heeft een heerlijke zachte smaak. Doe de Tia Maria als deze klaar is in een mooi flesje, dat maakt de likeur exclusief en daardoor nog beter van smaak. Deze likeur is ±  1,5 tot 2 jaar houdbaar.

Koffielikeur (Tia Maria)

Deze likeur bevat 22,5% alcohol

Wat heb je nodig:

  • 2 Weckpotten van 2 liter
  • Zeef
  • Middel grote pan
  • Pollepel
  • 310 hele koffie bonen 100% Arabica
  • 2 vanille stokjes, open gesneden
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram witte kristalsuiker
  • 2 flessen a  0,7 liter Weizen Korn (32%)
  • ± 250 ml water

Bereiding koffielikeur:

Maak de weckpotten goed schoon met heet water en soda en laat ze uitlekken.
Doe vervolgens de 2 flessen Weizen Korn in de weckpot samen met de hele koffiebonen en de open gesneden vanillestokjes.

Laat de koffiebonen heel, als deze kapot zijn of worden gemaakt komt er een olie laagje boven op je likeur te liggen.
Sluit vervolgens de weckpot, zonder te schudden en zet deze minimaal een week op een donkere plaats.

Na 2 a 3 dagen zakken de koffiebonen naar de bodem, waar ze hun kleur en smaak af geven. Na de inweektijd, giet je de likeur door de zeef in de 2deweckpot.

Koffiebonen zeven

De koffiebonen blijven achter in de zeef. Deze kun je weg gooien.
De vanillestokjes mogen wel terug in de likeur of kun je ook weg gooien. Als je de vanillestokjes weer terug in de likeur doet, wordt de vanillesmaak wel sterker.

Doe daarna het water samen met de suiker in een pan, die groot genoeg is om het water en de suiker al roerend aan de kook te brengen. Neem kristalsuiker van goede kwaliteit. Let op blijf roeren tot het suikerwater borrelt, anders brandt je suiker misschien aan en kunt u opnieuw beginnen.

Als het mengsel kookt, kunt je het gas laag en het elektrisch uit zetten. Laat het nog 10 minuten zachtjes borrelen, je hoeft dan niet meer constant te roeren.

Suikerwater afkoelen

Laat vervolgens het suikerwater af koelen, tot deze lauw is. Dit gaat sneller als je de pan in een bodempje koud water zet. Voeg vervolgens het afgekoelde suikerwater toe aan de likeur.

Vul vervolgens de likeur aan, door de weckpot met koud water te vullen, tot deze vol is. Het water mag uit de kraan worden gehaald als deze zacht is. Komt er  hard water uit de kraan, kook dan het water van te voren en laat het afkoelen of neem flessen water.

Tia Maria drinken

Schud de likeur even flink door en laat het nog 14 dagen rusten op een donkere plaats. Daarna kunt je de Tia Maria opdrinken, maar de likeur wordt beter van smaak als je het wat langer laat staan.

Let op dat je wel tussen door proeft als je de vanillestokjes er nog in hebt zitten. Dit om te bepalen wanneer deze (de vanillestokjes) er het beste uitgehaald kunnen worden.

TIP:

In plaats van kristalsuiker kunt je ook kandijsuiker gebruiken. Er moet dan wel iets meer suiker toegevoegd worden. De kandijsuiker vervangt dus zowel de donkere basterdsuiker als de lichte kristalsuiker in bovenstaand recept. Neem voor deze Tia Maria donkere kandij, anders krijgt de koffie likeur een (te) lichte kleur. De kandijsuiker gaat rechtstreeks in de likeur en hoeft niet opgelost te worden in water. Likeur met kandijsuiker moet iedere dag meerdere malen geschud worden, net zo lang tot de kandij helemaal is opgelost. Kandijsuiker geeft een nog betere,zachtere smaak aan de Tia Maria.

Proost!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in