De kerstperiode heeft – goed weer of niet – een gezelligheidscomponent. Het binnen gezellig maken is sowieso iets waar we onze de koude maanden veel meer mee bezig houden en logisch ook. We vertoeven veel meer in huis gedurende de maanden. Licht heeft altijd iets magisch en kerstverlichting heeft net dat extra aspect. Mogelijk mede door de herinnering van kerst, die voor de meeste nu eenmaal goed zijn.

De kerstverlichting is eigenlijk helemaal niet meer aan kerst gebonden. We kunnen het hele jaar door met kerstverlichting creatief aan de slag, tenminste als we het origineel en subtiel houden. Maar wat voor beter moment is het om dit in de kerstperiode toe te gaan passen.

Beginnen

Begin met het verzamelen wat je hebt en wat je toe wilt voegen aan ‘je collectie’. Niet gezegd dat je alles het hele jaar moet gebruiken, maar wel handig om je typische kerstspullen eenvoudig toe te voegen aan wat je zometeen het hele jaar door gaat gebruiken.

Een bal van licht

Koop in de winkel of op de rommelmarkt een grote glazen vaas. Dit kan een ovale vorm zijn, maar een grote ronde vorm is ook prima. Het gat bovenaan moet in ieder geval groot genoeg zijn. Leg op de bodem een laag parelmoerknikkers of kralen. Als de bodem klaar is kan je een lichtsliert of een licht krans (meerdere slierten die je als druipende lichtbundels voor het raam kunt hangen) in de vaas leggen. Je moet wel buigzame slierten hebben om zo de vaas ‘vol’ te leggen met lichtjes.

Voeg er her en der wat parelmoerknippers of kralen tussen door, denk ook aan subtiele kleuren die samen met het licht een fraai geheel kunnen vormen, en ga verder met het draperen van de lichtsliert in de vaas.

Alles moet er in en alleen het snoer richting het stopcontact laat je eruit. Sluit de vaas met of wat parelmoerknikkers of –kralen danwel een grote diamant geslepen kristal. De fonkeling is prachtig, zodra het licht aan gaat.

Spiegeltje aan de wand

Als je geen oude spiegel hebt, koop dan een grote (oude) spiegel met houten rand op de rommelmarkt. Voor enkele euro’s heb je een prima exemplaar die die kunt pimpen. Als de lijst nog geen opengewerkte versiering heeft, maak deze er dan in. Als je handig bent kunt je er mooie vormen van maken, maar gewoon wat gaatjes met het boorapparaat is ook prima. Zet tevens een frame aan de achterkant van de lijst. Dit is niet zichtbaar en hoeft geen duur hout te zijn. Dit frame moet enkele centimeters diep zijn en aan dit frame maak je een lichtsliert vast. Deze komt dus aan de achterkant van de spiegel maar geeft wel indirect licht zodra je de spiegel opgehangen hebt.

De lijst kan je desgewenst nog in de kleur van de omgeving schilderen. Door de gaatjes en het feit dat de spiegel enkele centimeters van de muur komt, zal het licht altijd subtiel zijn.

Wil je een fotolijst op deze manier behandelen dan kan dat natuurlijk ook. Denk hierbij aan een uitgebreide fotocollage.

Raamdecoratie

Er is tegenwoordig veel te krijgen op gebied van raamdecoratie. Of je nu panelen neemt of gordijnen of wellicht lamellen, overal kun je tegen het plafond de kleine lichtjes van kerstversiering wegwerken. Dit licht valt subtiel voor of achter langs de raamdecoratie en maakt het geheel een stuk warmer (voor het oog).

Wat voor verlichting

Er is veel verlichting in de kerstperiode te koop, maar ga in principe altijd uit van wit licht en neem de lichtslierten die erg flexibel zijn. Deze buigzame verlichting is veel beter toe te passen in allerlei decoratieve toepassingen.

Kijk verder uit waar je de slierten vastzet. Er zijn speciale krammetjes die over de verlichting heen gebogen worden en niet het elektriciteitssnoer kapot kunnen maken, met alle gevolgen van dien.

Succes!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in