Zeep is er in alle soorten en maten. Je hebt kleine gastenzeepjes, maar ook grote stukken heerlijk ruikende zeep. Ook is er veel variatie in kleur en geur. Het is niet moeilijk om je eigen zeepjes te maken. Je kunt de zeep voor veel dingen gebruiken. Zo kun je het in de badkamer leggen, maar het is natuurlijk ook een origineel cadeautje.

Ingrediënten""

Zeep

Er zijn kant-en-klare blokken glycerinezeep te koop. Wanneer deze blokken worden gesmolten, kunnen ze gebruikt worden als gietzeep. Hier kun je zelf kleur- en geurstoffen aan toevoegen. Glycerinezeep is verkrijgbaar in de kleuren transparant en wit. Wanner je zeep met felle of donkere kleuren wilt maken, wordt de transparante zeep gebruikt. Wanneer je hier geen witte zeep aan toevoegt, kun je ook na het kleuren door deze zeep heen kijken. Voor pastelkleuren wordt de witte zeep gebruikt.

Kleurstof

Door het toevoegen van kleurstof, kun je veel verschillende kleuren maken. Er zijn vier soorten kleurstoffen die je kunt gebruiken voor het kleuren van zeep.

  • De eerste is kleurstof op waterbasis. Deze cosmetische kleurstof is verkrijgbaar in druppelflesjes. Het voordeel aan kleurstof op waterbasis is dat het goedkoop is. Een nadeel kan zijn dat je het niet kunt gebruiken wanneer je verschillende kleuren in één zeepje wilt hebben. Er is namelijk kans dat de kleuren in elkaar overlopen.
     
  • De tweede kleurstof die gebruikt kan worden, is pigmentoplossing. Ook deze kleurstof is goedkoop. Bovendien is dit een non-bleeding kleurstof. Dit wil zeggen dat de kleuren niet in elkaar overlopen. Pigmentoplossing is all""een niet geschikt om transparante zeep mee te kleuren, hierbij kunnen spikkels ontstaan.
     
  • Ook kun je zuivere pigmenten als kleurstof gebruiken. Zuivere pigmenten zijn ruim vier keer zo duur als pigmentoplossingen, maar zorgen wel voor prachtige kleuren. Omdat deze kleurstof een poeder is, kan het lastig zijn om het goed door de zeep te mengen. Dit wordt gemakkelijker als je het eerst in vloeibare glycerine of caster olie oplost.
     
  • Tenslotte kun je ook mica pigmenten als kleurstof gebruiken. Dit is een zeer populaire en natuurlijke kleurstof. Ook mica pigmenten zijn duurder dan kleurstof op waterbasis of pigmentoplossing, maar het is het geld zeker waard. Mica’s hebben van nature een prachtige parelmoerglans. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Geurstof

""Er is speciale geurstof verkrijgbaar voor gietzeep en cosmetische producten. Je hebt keuze uit tientallen verschillende geuren. Ook kun je gebruik maken van etherische oliën. Dit zijn natuurlijke oliën met bijzondere eigenschappen.

Materialen

Behalve de ingrediënten heb je natuurlijk ook materialen nodig. Om te beginnen moet je een mal uitzoeken waar je de zeep in wilt gieten. Je hebt keuze uit veel verschillende mallen. Vormpjes voor ijsblokjes kunnen ook goed als mal gebruikt worden. Verder heb je een maatbeker nodig, transparante folie, een lepel, een scherp mesje, zeventig procent alcoholspray en een magnetron of een gasfornuis met een pannetje.

Zeep maken

Stap 1

Wanneer je alle ingrediënten en materialen in huis hebt, kun je beginnen met zeep maken. Snijd de zeep in kleine blokken en doe ze in de maatbeker. Dek de maatbeker af met folie. Dit doe je om te voorkomen dat de zeep bij het smelten verdampt.

Stap 2

Het verwarmen van de zeep kan op twee manieren. De eerste manier is met de magnetron. Dit gaat erg snel, maar is niet geschikt voor grote hoeveelheden. Wanneer je meer dan vijfhonderd gram zeep wilt smelten, is dit niet aan te raden. Kleine hoeveelheden kun je zo wel makkelijk verwarmen. Plaats de maatbeker enkele minuten in de magnetron op 350 Watt. Wanneer alle zeep gesmolten is, is de zeep klaar.

Grote hoeveelheden zeep kun je beter au bain-marie verwarmen. Plaats de maatbeker in een pannetje en verwarm het water langzaam. Het water mag absoluut niet koken. Afhankelijk van de hoeveelheid is de zeep in twintig tot zestig minuten gesmolten.

Stap 3

Wanneer de zeep is gesmolten, kunnen de kleur- en geurstoffen worden toegevoegd. Je hebt slechts enkele minuten de tijd voor de zeep stolt, dus leg alles van te voren klaar. Op de verpakking staat de maximale hoeveelheid druppels die je toe mag voegen aan de zeep, overschrijd deze hoeveelheid niet! Meestal voeg je ongeveer tien tot dertig druppels geurolie toe en ongeveer tien druppels kleurstof.

Wanneer je de kleur- en geurstoffen hebt toegevoegd, is het belangrijk de zeep goed door te roeren met een lepel. Ook dit moet je niet te lang doen, omdat de zeep anders zal stollen.

Stap 4

De zeep is nu klaar om in de mal gegoten te worden. Spray de mal van te voren in met zeventig procent alcoholspray. De alcohol voorkomt bubbeltjes in de zeep. Vervolgens kun je de zeep in de mal gieten. Wanneer de zeep in de mal zit, spray je ook de zeep in met alcohol.

Stap 5

In de laatste stap kan de zeep uit de mal gehaald worden. Het duurt ongeveer driekwartier voordat de zeep hard is. Je kunt dit versnellen door de zeep in de koelkast te plaatsen, maar hier kan de zeep ook van gaan zweten. Bij zwetende zeep ontstaan er kleine waterdruppeltjes op het oppervlak. Het is dus beter om de zeep gewoon te laten drogen.

Wanneer de zeep droog is, kun je hem voorzichtig uit de mal drukken. Zet niet teveel druk, maar zorg ervoor dat er lucht tussen de mal en de zeep kan ontstaan. Dit doe je door lichtjes op de onderkant van de mal te drukken, terwijl je hem ondersteboven houdt. De zeep zal er vanzelf uitvallen. Laat hem ook buiten de mal nog even drogen. Daarna is de zeep klaar voor gebruik!

Verkoop zeepproducten

Wil je na het lezen van dit artikel graag zelf aan de slag met zeep? Kijk dan even bij de Online Zeepwinkel. Deze webwinkel verkoopt alle producten die beschreven staan in dit artikel.

www.online-zeepwinkel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in