De samenvatting van de wedstrijd Uruguay tegen Nederland in de halve finale van het WK 2010. Deze wedstrijd is meer dan honderdmiljoen mensen bekeken in de hele wereld.

Nederland – Uruguay, over 20 jaar nog steeds in iedereens hoofd gegraveerd!

Eerste helft

De spelers kwamen naar buiten. Het geluid van de vuvuzela overmeesterde het geluid van het stadion. Eerst werd het volkslied van Uruguay gespeelt, het klinkt als een prachtig concert. Het volkslied van Nederland. Applaus, gefluit en het was begonnen.

Het is nog maar net begonnen en de Oranje supporters roepen al: 'Hup, Holland, hup!' Ongeveer drie minuten na het beginsignaal heeft Nederland meteen een kans. Robben krijgt de bal voor zijn voeten en schiet op het doel. Maar helaas, te hoog. Twee minuten later een kans voor Uruguay. De verdediging van Nederland was slecht, maar helaas voor Uruguay. Mis.
Nog eens vier minuten later, in de negende minuut, Kuyt schopt en Robben kopt de bal het doel in, maar de keeper staat ervoor. Twaalfde minuut, Sneijder probeert te schieten, maar de bal komt volop op Persie. In diezelfde minuut komt Uruguay gevaarlijk dichtbij, maar het is buitenspel.

En dan, in de 18de minuut. Van Bronckhorst schiet en scoort voor Nederland met 1-0. Een feestje in het publiek, maar ook in Nederland; tachtigduizend mensen op het museumplein te Amsterdam. Zij staan te juichen als een gek. Overal in Nederland. Rond de twintigste minuut wordt Arjen Robben getackeld door Maximiliano Pereira, hij krijgt een gele kaart.

"De

Dan opeens eind zesentwintigste minuut is er een akkefietje op het veld. De Zeeuw, nummer 14, krijgt een voet volop in zijn gezicht. Cáceres probeerde de bal weg te halen van het Uruguayaanse doel. De dader krijgt geel en de Zeeuw is gewond. Sneijder krijgt ook geel want hij werd erg boos en duwde Cáceres. Dertigste minuut en De Zeeuw kan weer mee doen. Het spel hervat zich weer.

31' en Cavani loopt tegen de arm van Van Bronckhorst en laat zich, naar mij zeggen, overdreven vallen. Geen kaart. Dan komen er drie mooie kansen voor Uruguay, maar Nederland blokt ze allemaal. Daarna krijgt Nederland een kans en Kuyt schiet recht op de keeper.


41ste minuut en Forlan maakt het eerste doelpunt voor Uruguay. Twee minuten later krijgt Forlan een vrij trap op een afstand van 38 meter. De Nederlandse keeper heeft de bal net. Nog twee minuten extra blessuretijd wordt er doorgegeven. 47ste minuut, Robben komt in aanval, maar de scheids fluit de eerste helft af.

Het staat 1-1 in de eerste helft.

Tweede helft

Alle spelers komen weer het veld in. De Zeeuw gaat eruit en Van der Vaart komt erin. 47ste minuut en Kuyt paast een mooie bal naar Van Bronckhorst, maar helaas buitenspel. Negenenveertig minuut en het wordt gevaarlijk voor Nederland. Van Stekelenburg gaat uit zijn doel en probeert de bal te pakken, maar de bal slipt lang hem heen en Uruguay probeert maar Oranje is er net bij. Mooie kans voor Uruguay.

Sneijder vrije trap, 53ste minuut, ongevaarlijk voor de tegenpartij. Zes minuten later kans voor Uruguay. Keeper pakt hem. Nog eens zes minuten later een vrij trap voor Forlan, van een gevaarlijke afstand van 28 meter. Stekelenburg weert hem. Een kwartiertje later kom Nederland in actie want Van der Vaart schiet op doel en mist. Robben komt aan de andere kant van Van der Vaart en schiet ook en mist ook. Mooi spektakel.

Goal! Een doelpunt voor Nederland. Sneijder maakt hem in de negenenzestig minuut (1-2 voor Nederland). Twee minuten later krijgt Forlan een kans, maar de keeper heeft hem. Zestig seconde later weer een doelpunt voor Nederland. Gemaakt door Robben. Kuyt schoot hem en Robben kopte hem er zo erin.  1 – 3 voor Nederland

Alvaro Pereira gaat eruit en Abreu erin. 77ste minuut krijgt Boulahrouz een gele kaart. Hij wou de bal bij Cáceres' voeten weg sliden, maar hij tackelde de Uruguayaanse voetballer. 83ste minuut, wissel voor Uruguay. Forlan gaat eruit en Fernander erin. Twee minuten later komt Robben dichtbij. Hij zou zo scoren, maar hij maakte er een rommeltje van, helaas. Minuut later mooi schot van Van der Vaart. Hij schiet recht op de doelman.

De laatste acht minuten

88ste minuut, Uruguay schiet op het doel, maar Stekelenburg kopt hem. En het was daarbij buitenspel. Zo'n mannetje of drie vier waren buitenspel.
89ste minuut Robben gaat met een glimlach eruit en Elia erin.
90ste minuut. Van Bommel botst tegen Fernandez, waar hij eigenlijk een gele kaart had moeten krijgen.
91ste minuut. Van Bommel heeft pijn en ligt nog op de grond. Hij kan weer meedoen. Het wordt bekend dat er nog drie minuten blessuretijd is. En wanneer Oranje dan even niet opletten, schiet Pereira een doelpunt. Het tweede doelpunt voor Uruguay. Ongelofelijk.
93ste minuut en Van Bommel krijgt geel. Niemand weet waarom. Het is immers de drieënnegentigste minuut. Het zal toch afgelopen zijn? Want toen ik tv zat te kijken hoorde ik duidelijk een fluit. Van Bommel dacht dat ook, en schopte uit blijdschap de bal uit het veld. Het bleek dat Nederland een vrij trap had.
94ste minuut. Nederland neemt de vrij trap.
94ste minuut. Uruguay neemt een vrij trap.
95ste minuut. De fluit gaat. Het is afgelopen. Nederland wint en gaat naar de finale. Die plaats neemt aanstaande zondag om 20.30.

Cijfers

Statistieken
Uruguay
  Nederland
12 Schoten op doel 11
4 Hoekschoppen 5
2 Gele kaarten 3
0 Tweede gele kaart en dan rode kaart 0
0 Rode kaarten 0
47% Balbezit (%) 53%

 

 

 

 

www.fifa.com, NOS (WK halve finale; Zomerstudio; WK Journaal), www.guardian.co.uk, www.wikipedia.nl, translate.google.nl, www.nos.nl/wk2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in