Als je dit artikel bekijkt, heb je waarschijnlijk interesse om te gaan studeren in België. Na de middelbare school zat ik in dezelfde situatie en ondanks dat ik veel goede informatie vond, bleef ik toch met veel vragen zitten. Daarom schrijf ik dit artikel, zodat andere mensen gemakkelijk het antwoord op deze vragen zullen vinden en niet met dezelfde moeilijkheden te maken zullen krijgen als ik. In dit deel zal ik wat voor- en nadelen op een rijtje zetten over het studeren in België, om het maken van deze toch wel ingrijpende keuze gemakkelijker te maken.

Waarom wel?

Gewoon studiefinanciering

Een eerste zorg is voor de meesten de studiefinanciering. Krijg je nog wel deze belangrijke centjes van de overheid? Het antwoord is gelukkig ja, je krijgt gewoon nog stufi!

OV-vergoeding

Je OV-pas werkt natuurlijk niet in België. Maar niet getreurd, je ontvangt namelijk geld om je reiskosten in het buitenland te betalen, de zogeheten OV-vergoeding. Dit is ongeveer € 90 per maand en aangezien het openbaar vervoer in België erg goedkoop is, hou je misschien zelfs nog wat geld over!

Tip!
In België bestaat er niet zoiets als een OV-pas, maar er zijn wel allerlei speciale abonnementen waardoor studenten toch erg goedkoop kunnen reizen. Zo kun je een bijvoorbeeld een go-pass kopen, een tien-ritten kaart waarmee je € 5 betaalt per rit. Nog goedkoper is de zogenaamde campuskaart, waarmee je voor ongeveer € 15 tien keer heen en weer kan reizen tussen twee (Belgische) stations. Die is twee maanden geldig.
Ook voor de bus kun je rittenkaarten kopen, bv. een lijnkaart waarmee je € 1 betaalt per rit.

Lotingstudies omzeilen

Veel mensen gaan in België studeren om de lotingstudies te omzeilen. In België bestaat het systeem van lotingen namelijk helemaal niet! Wel moet je voor sommige opleidingen een toelatingsexamen doen. Veel mensen die in Nederland dus niet door de loting voor bijvoorbeeld diergeneeskunde heen komen, kiezen ervoor om in België te gaan studeren.

Goedkoper

Studeren in België is een stuk goedkoper. Zo is het collegegeld veel lager (rond de € 600, een derde van wat je in Nederland betaalt!) en is het aanbod van kamers (“koten” in het schoon Vlaams) groter dan in Nederland, waardoor de prijzen lager liggen.

Andere cultuur

Een reden voor mij om te gaan studeren in België is de cultuur daar. Ik dacht dat die waarschijnlijk beter bij mij zou passen. Want vergis je niet: ondanks dat Vlaanderen heel dicht bij Nederland ligt, zijn er toch wel een aantal culturele verschillen. Zo zijn de Vlaamse jongeren iets terughoudender en is er meer respect voor de lesgevers. De professoren hebben met andere woorden wel echt een hogere “rang” dan de studenten (al kan dit natuurlijk nog verschillen per professor). Het opvallendste verschil is natuurlijk de taal. Hoewel ik zelf het Vlaams erg mooi vind klinken, kan het verschil in vocabulaire wel wat spraakverwarring opleveren.

Voorbeeld!
In het Vlaams zeg je 
stappen in plaats van lopen, en lopen in plaats van hardlopen of rennen. Als je dus zegt dat je even naar de bakker loopt, zul je al snel verbaasde reacties krijgen!

Of dit een voordeel is of niet, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ook de omgeving waar je nu woont zal een rol spelen; mensen uit het westen van Nederland zullen waarschijnlijk meer moeite hebben met de Vlaamse cultuur dan mensen uit het zuiden. Zelf vind ik de culturele verschillen eerder leuk en interessant, dan lastig of vervelend. Een gevolg van deze andere cultuur is volgens mij ook dat de Vlaamse jongens knapper zijn, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak! 😉

Waardevol diploma

Het onderwijs in België wordt over het algemeen gezien als moeilijker. Dit is misschien niet echt een voordeel, maar bedenk dat een Belgisch diploma daardoor wel wat meer waard is; het laat in ieder geval zien dat je een moeilijke studie aan kan! In werkelijkheid is het onderwijs vooral theoretischer: je moet veel uit je hoofd leren (“blokken”, met andere woorden).

Voorbeeld!
Een voorbeeld van mijn eigen studie: ik studeer Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde. Yep, dat zijn twee talen, maar toch één studie. In België moet je hoe dan ook twee talen tegelijk studeren; pas in je master kun je kiezen om je te specialiseren in één van de twee talen.

Waarom niet?

Eenzaam

Waarschijnlijk gaat er niemand die je kent naar dezelfde universiteit als jij. Hoewel je dit ook als een voordeel kunt zien, zal je je in het begin wellicht eenzaam voelen.

Tip!
Word lid van een studentenclub en doe mee aan zoveel mogelijk activiteiten, zodat je mensen leert kennen.

Lange treinreis

Je bent verder van huis dan anders en dus langer onderweg. Als je van plan bent ieder weekend naar huis te gaan, zal je veel tijd kwijt zijn met treinreizen. In geval van heimwee is het ook niet zo makkelijk om even heen en weer te reizen. Een vriendin van mij uit Amsterdam die ook in België studeerde, heeft o.a. om deze reden besloten te stoppen in Gent. Ze miste haar ouders te veel en kon het vele treinreizen niet aan.

Minder interdisciplinariteit

In Nederland wordt er veel waarde gehecht aan “vakoverschreidend” onderzoek. In België wordt de waarde van interdisciplinariteit helaas nog niet echt ingezien en is het moeilijker om een keuzevak of minor buiten je eigen faculteit te kiezen.

Tot slot

Hopelijk heeft deze tekst de twijfel weggenomen over het wel of niet studeren in België. Mocht je besloten hebben dat het je wel wat lijkt, lees dan ook deel 2, over de praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in