Als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt dan moet je er wel zeker rekening mee houden dat je een baan gaat zoeken dat aansluit bij je kennis, ervaring en persoonlijkheid. 

Orienteren op de arbeidsmarkt

Het is als sollicitant dus heel erg belangrijk dat je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt om zo aan betaald werk te komen. Want het geheel van vraag en aanbod van betaalde arbeid komt dan naar voren maar zomaar lukraak solliciteren op een baan die je leuk vindt levert vaak helemaal niks op. Dus daarom is het verstandig om stragisch en doelgericht op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever die bij je past en als je kiest voor een stage dan is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je dan meer inzicht moet krijgen in je toekomstige beroep of werkveld. Maar tussen de relatie van de opleiding en de praktijk die je hebt gevolgd en dan zal ik samenwerken met collega's zodat ik ervaar hoe het er in een bedrijf aan toe gaat en tevens werk ik zo ook wel aan mijn sociale en communicatieve vaardigheden. Ook kan je dan de kennis die je tijdens de studie hebt opgedaan gaan toetsen aan de kennis die je nodig hebt voor in je werk en het is vaak een uitdaging om een afstudeeronderwerp te koppelen aan een leuk onderwerp uit de praktijk. Dat zorgt er dan wel voor dat je relevante werkervaring kan opdoen voor op je CV door met werken een nuttige maatschappelijke bijdrage te leveren en het is verstandig om actief mee te werken in een organisatie door volledig te worden betrokken in het werkproces.

Een verkeerde stage bij het verkeerde bedrijf is dus een gemiste kans voor je verdere loopbaan. En voordat je dus begint met zoeken is het dus van belang wat je van je stage verwacht en wat je tijdens je stage precies wilt leren maar het is ook heel erg belangrijk dat je weet wat je een bedrijf precies te bieden hebt. Dat kan enkel door je een helder beeld te vormen van je sterke punten en over wat je nog precies allemaal moet gaan verbeteren en zo weet je ook wel welke taken je leuk en minder leuk vindt om te doen. Dus dan moet je goed bedenken wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen en wat ze voor jou kunnen betekenen want dan alleen krijg je een helder beeld over de stageplaatsen die bij je passen en waarvoor jij juist geschikt bent. Dan moet je dus goed weten wat je wel en niet kan, wat je wil leren, wat voor soot bedrijf je zoekt, wat voor werk je wil doen en welk beroep je voor ogen hebt na het atstuderen. Pas als je dit op een rijtje hebt gezet kan je beginnen met zoeken en als je twijfelt moet je praten met mensen die in het vakgebied werkzaam zijn zodat ze je kunnen informeren.

Maar je moet ook je stage in kaart brengen door je toekomstige stageadres aan een grondige analyse te onderwerpen. Zodat je dan weet wat de visie en de missie van de organisatie is en ook wat hun doelstellingen zijn en ook in welke branche het bedrijf werkzaam is. Daarnaast moet je goed weten welke producten en diensten ze voortbrengen en hoe groot de organisatie is en welke mensen er werken en hoeveel kantoren er zijn zodat je dan een beeld kan vormen hoe groot de afdeling is waar je op komt te werken. Als je weet hoe de organisatiestructuur eruitziet en hoe de rollen binnen de organisatie zijn verdeeld kan je als medewerker je eigen gedrag daarop afstemmen door aan te tonen dat je het best past in een formele of informele bedrijfscultuur.  Je moet weten dat je voor een stage altijd zal worden geselecteerd dus je moet voldoen aan het opleidingsniveau maar ook is het verstandig om na te gaan of je wel ervaring hebt of niet en of je in bezit moet zijn van een rijbewijs. Tevens is de belangrijkste vraag of de stage in het algemeen zoals de organisatie en het productaanbod past bij wat je na het afstuderen wilt gaan doen en of je een stagevergoeding krijgt en of je bij gebleken geschiktheid een contract krijgt aangeboden. Ook is goed begeleiding op de werkvloer ontzettend belangrijk en begin op tijd met je zoektocht omdat ontzettend veel sollicitanten een eigen portfolio hebben waarin ze hun kennis ,ervaring en talenten in presenteren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in