Veel mensen zijn van mening dat immigranten een bedreiging vormen voor de Nederlandse cultuur. Maar is dat werkelijk het probleem? Moeten we onszelf volledig afsluiten van andere culturen?

De meeste oorlogen worden gevoerd wegens verschillen in cultuur. Verschillen in geloof, uiterlijk of gedrag kunnen allemaal oorzaken zijn voor een haatrelatie tussen verschillende bevolkingsgroepen, en doordat die bevolkingsgroepen zich van elkaar afzonderen, wordt de kloof tussen deze groepen steeds groter. Maar waarom is dit vandaag de dag nog steeds zo? Waarom kunnen mensen elkaar niet accepteren?

Ik denk dat het komt omdat mensen er niet aan gewend zijn geraakt in hun kindertijd. Als men van jongs af aan gewend zou raken aan het feit dat er andere bevolkingsgroepen zijn dan alleen die van zichzelf, dan is de kans groot dat men elkander sneller zal accepteren in de toekomst.  Daarom is het belangrijk dat er in een samenleving verschillende culturen zijn.

Je zou kunnen zeggen dat dit juist averechts werkt. Deze culturen gaan niet goed samen, dan kunnen ze toch juist beter afgezonderd van elkaar leven? Hier ben ik het niet mee eens. Integendeel, de afkeer voor verscheidenheid zal hierdoor juist groeien. Neem bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Door de nazificatie werden de joden geïsoleerd van de samenleving, en hierdoor kon de bevolking zelf niet oordelen en moesten het beeld dat door de regering was gevormd maar gewoon geloven. Bij de Ku Klux Klan bestaan tot op de dag van vandaag nog steeds, en heeft ook nog steeds aanhangers. Nog steeds worden mensen gediscrimineerd vanwege hun geloof en uiterlijk. Ik begrijp dat je in een vrij land je mening mag geven. Ik begrijp dat je in een vrij land mag zeggen waar je het mee eens bent en waarmee niet, maar ‘vrijheid’ heeft zijn grenzen. Vrijheid betekent niet dat het accepteerbaar is om mensen te discrimineren.

Dus het zou accepteerbaar moeten zijn ieder geloof uit te oefenen? Het antwoord is: zo lang je er anderen niet mee lastigvalt. Zo worden af en toe niet-gelovigen gediscrimineerd in een samenleving waarin een bepaald geloof sterk overheerst. En ook hier is het van belang dat de verschillende culturen met elkaar samenleven, zonder één erg overheersende bevolkingsgroep.

Ondanks dit alles weten politieke machten die een muur om een land willen bouwen toch nog steeds aan de macht te komen. Blijkbaar is de mensheid dus na al die jaren van bestaan nog steeds niet in staat vredig met elkaar samen te leven. Er moet dus iets veranderen. Stop die propaganda waarin één bevolkingsgroep wordt gediscrimineerd. Stop de mensen die nog steeds beweren dat de ene cultuur beter is dan de andere. Dáár moet iets tegen gedaan worden.

Ik heb er vertrouwen in dat het op een dag zal lukken. Als een van de weinigen, vrees ik. Steeds meer landen doen mee aan de globalisering, en steeds meer verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen culturen verspreiden zich over de wereld. En ondanks dat veel mensen dit zullen zien als iets negatiefs, iets dat een bedreiging vormt, ben ik van mening dat deze mengeling van culturen ons juist open kan laten staan voor nieuwe dingen, en dat het onze creativiteit kan aanwakkeren.

Het wordt tijd dat mensen elkander accepteren, zonder te oordelen op geloof of uiterlijk. Ik denk niet dat iemand zit te wachten op nog een oorlog, dus we moeten open staan voor de vooruitgang die zelfs nu plaatsvindt. We komen er wel. We hebben alleen wat tijd en vertrouwen nodig.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in