Resultaatgericht betekent dat je je actief inspant om concrete resultaten en doelen te behalen en bij tegenslagen geef je niet op maar houdt je de uitgezette lijn strak voor ogen en daarbij is je blik sterk gefocust op wat uit je handen moet komen.

Resultaatgericht

Mensen die resultaatgericht zijn zijn vaak werkzaam bij een schrijvers of vertaalbureau en ze krijgen aan het begin van de dag meestal een belangrijke opdracht aangeboden dat ze in orde moeten maken voor een bepaalde klant. De deadline is meestal gesteld op de dag erna tussen de middag en voordat ze aan de slag gaan moeten ze eerst inplannen hoeveel woorden ze per dag zullen gaan vertalen om de opdracht af te krijgen. En het halen van een deadline gaat niet zonder een goede planning en het is ook belangrijk dat de kwaliteit van het werk goed is zowel voor mezelf als voor de werkgever en de klant die de tekst moet gaan beoordelen. Door concrete doelen te stellen kan de opdracht al binnen de korste keren aan de klant worden overhandigd en de kwaliteit is belangrijker dan de wijze waarop dingen tot stand komen en zaken als het maken van een planning en het doorlopen van een stappenplan dienen slechts als instrumenten om het eindresultaat binnen te slepen. Daarom moeten er tijdens het werken gerichte en effficiente keuzes worden gemaakt zoals het maken van een geschikte internetbron waar snel de juiste soort informatie op te vinden is. Ook moet je accuraat werken en zeker niet gaan stoppen totdat je je doelen hebt bereikt zodat je dan in de praktijk steeds sneller en beter kan blijven presteren.

De concrete doelen die er gesteld worden hebben ok te maken met het verbeteren van sociale vaardigheden of een andere belangrijke persoonlijke eigenschap. Want dan kunnen ze ook wel de juiste oplossingen bedenken waarmee ze snel en gericht op hun doelen afgaan en door zorgvuldig te werken kunnen ze werk van goede kwaliteit produceren en het maken van geregeld snelle en heldere keuzes is zo voor hun in de praktijk geen enkel probleem. Omdat ze weten wat ze willen en ze benutten allerlei risicovolle methodes die hun doelen zo een stapje dichterbij zullen brengen en ze kunnen er ook hun sociale vaardigheden en andere persoonlijke eigenschappen mee verbeteren. Zodat ze zich dan flexibeler zullen gaan opstellen tegenover hun collega's en dan ontwikkelen ze ook wel heel veel discipline en zulke mensen zijn in staat om beroepen uit te oefenen waarvoor je heel veel verantwoordelijkheid nodig hebt. Voorbeelden daarvan zijn manager, journalist, inkoper, controller, regisseur, accountmanager en AA-accountant en het is zo dat mensen die resultaatgericht zijn ook een hele sterke prestatiedrang hebben. En dat komt omdat ze alles echt zo perfect mogelijk willen doen en daarom zijn ze zo goed in het motiveren van zichzelf en anderen.

Want ze zijn ook eenzijdig gefocust op het maken van carriere en hogere verkoopcijfers dus ze raken dan vaak gefrustreerd als ze dit doel niet kunnen behalen. Het vervelende daarvan is dat zij er niet alleen last van hebben maar dat ook de omgeving eronder zal lijden en dat heeft dan tot gevolg dat ze een burn-out of een ongelofelijke hoeveelheid stess moeten gaan verwerken. Dit wordt ook wel een doorgeslagen ambitie genoemd want zulke mensen worden niet gewaardeerd door hun omgeving omdat ze dan eigenwijs en eerzuchtig overkomen en collega's zien je dan als een bedreiging en willen op geen enkele manier met je samenwerken. Maar mensen die op de juiste manier resultaatgericht zijn laten zich zeker niet gek maken door de lastige omstandigheden, tijdsdruk en tegenwerking omdat ze zich goed kunnen concenreren zullen ze zich makkelijk kunnen focussen op een goed eindresultaat. En het analyseren van de tegenvallers die ze op hun weg tegenkomen is er absoluut niet bij dus ze blijven evenwichtig en kunnen zowel zichzelf als persoon en hun doelen regelmatig evalueren en van nuttige feedback voorzien. Ook zijn ze in staat om op een heldere manier te kijken wat er goed en verkeert is aan hun eigen werk en ze beseffen heel goed dat oprechte inzet voldoende is en dat de wereld niet vergaat als ze hun doelen niet bereiken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in