Hoe ziet een succesvol leven eruit? Als we over die vraag nadenken, denken we misschien eerst aan geld op de bank, een mooi huis, een fraaie auto. Of we denken iemand die in een door ons gewaardeerde sport, kunstvorm of en beroep beroemd is geworden. Misschien denken we aan een succesvolle carrière. Al die dingen kunnen deel uitmaken van een succesvol leven, maar als aan een leven geen zin wordt gegeven, worden die dingen louter uiterlijk vertoon. Een zinvol leven is een leven met een hart en een ziel.

Om een zinvol leven te leiden is enig zelfonderzoek vereist. Succes-experts zeggen vaak dat als je goed naar je hart luistert, je zult kunnen bepalen waarom je er eigenlijk bent op deze aarde. Je bent er vast niet alleen om de lucht in te ademen en ruimte in te nemen. En je bent er vast ook niet alleen om te nemen wat je te pakken kunt krijgen van de rest van de wereld zonder iets terug te geven. In een zinvol leven gaat het erom te ontdekken wat je de rest van de wereld kunt teruggeven. 

Elk persoon heeft zijn eigen, unieke geschiktheid om een belangrijke bijdrage aan de wereld te leveren. De Bijbel zegt: ‘Geeft en u zal worden gegeven’. Een onzelfzuchtig leven kent beloningen die je zullen verrassen als je het nooit eerder hebt geprobeerd. Die beloningen bestaan uit gevoelens van rust, geluk, bevrediging en eigenwaarde. Het is goed voor de ziel om iets nuttigs te doen, al is het maar tegen iemand glimlachen of zijn dag opvrolijken met een goede grap.

De jaren tachtig werden het ‘ik-tijdperk’ genoemd omdat mensen niet langer waarde hechtten aan hun familie en hun medemens en zichzelf op de eerste plaats gingen zetten. Ze begonnen vooral naar hun eigen belang te kijken. De gevolgen van deze instelling zijn niet zo opwekkend als je zou denken. Gelukkig wordt er tegenwoordig weer anders gedacht en laten de mensen anderen weer op de eerste plaats komen. Natuurlijk, er zit ook wel iets in het idee dat je soms op je strepen moet gaan staan. Over je laten lopen is noch voor jezelf, noch voor anderen goed. Toch is het echt zaliger te geven dan te ontvangen.
 
Dus op wat voor manier kun jij je leven zin geven? Misschien heb je daar al een sterk vermoeden van. Zo niet, denk dan eens na over deze vragen. Wat zijn de vijf dingen in je leven waaraan je grote waarde hecht? Welke prestaties uit je verleden waren het meest bevredigend voor je ziel? En hier heb je een uitdaging: probeer in twintig seconden of minder onder woorden te brengen wat volgens jou je taak in het leven is.

Er zijn veel doelen en groepen die jouw hulp goed zouden kunnen gebruiken. Zelf als je niet één groot levensdoel kunt bedenken, kun je toch een helpende hand toesteken. Je zou brieven naar de redactie kunnen schrijven over zaken die je ter harte gaan. Je zou een percentage van je inkomen naar een goed doel kunnen sturen waar je bewondering voor hebt. Je zou als vrijwilliger iemand kunnen leren lezen. Je zou eens iemand in een bejaardenhuis, ziekenhuis of gevangenis kunnen gaan opzoeken. Naarmate je je ontwikkelt en meer van jezelf geeft, krijgt je leven vanzelf zin.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in