Soms is het moeilijk om je echt gelukkig the voelen. Ik heb vijf simpele strategieën ontwikkeld die mij helpen me wat blijer te voelen als ik me een beetje down voel. Voor mij werken ze eigenlijk altijd. Misschien kunnen deze strategiën jou ook helpen.

1 Luister naar blije muziek

Het klinkt misschien gek, maar dit werkt echt. Luister naar blije muziek of zing/neurie een beetje en doe een dansje, zelfs als je er eigenlijk niet zo’n zin in hebt. Studies hebben bewezen dat onze hersenen geprogrammeerd zijn om muziek te interpreteren en er emotioneel op te reageren. Blije muziek wordt dus vrolijk geïnterpreteerd en roept blije emoties op.

Blije muziek is meestal in een snel tempo en in majeur geschreven. Mensen kunnen sneller gaan ademhalen door naar zulke muziek te luisteren, wat een fysiek kenmerk is van geluk

2  Glimlach, zelfs als het nep is

Doe alsof je glimlacht, je zult merken dat uiteindelijk ook blije gevoelens omhoog komen. Zelfs als het vreemd aandoet (en er raar uitziet) in het begin, een (nep) glimlach kan resulteren in een geluksgevoel. Glimlachen verandert je gezichtsuitdrukking en onderzoek heeft uitgewezen dat deze veranderingen directe invloed hebben op bepaalde hersenactiviteiten die geluksgevoel opwekken. Als je dus je mondhoeken optrekt en probeert te lachen met je hele gezicht kan dat je humeur langzaam verbeteren.

Een glimlach kan aanstekelijk werken. Gelukkige mensen kunnen dit gevoel zelfs aan anderen overdragen als je dingen met hen samen doet. Andersom werkt dit ook. Als jij het kan opbrengen naar anderen te glimlachen zul je zien dat je vele glimlachen terug krijgt. Mensen zien glimlachende mensen niet alleen als gelukkige mensen, maar vaak ook als aardiger en opener. Als je dit principe inziet en het zelf ervaart, zal het je vast een geluksgevoel geven.

3    Word actiever

Bewegen stimuleert de productie van endorfine in je lichaam. Het goede van endorfine is dat je je er goed door gaat voelen. Probeer dus energieker te worden, zelfs als je het maar op kleine, makkelijke manieren doet. Loop ferm heen en weer terwijl je aan de telefoon bent. Neem een keer de trap in plaats van de lift. Of ga een stuk wandelen en dan het liefst buiten in de frisse lucht. Al deze kleine activiteiten stimuleren de productie van endorfine in je lichaam en stimuleren daardoor jouw geluksgevoel. Zelfs de allerkleinste activiteiten kunnen je dus blijer doen voelen, zelfs energieker praten, lachen of trap lopen. Probeer het zelf en je zult het zien.

4  Maak een verschil

‘Wie goed doet, die goed ontmoet’ werkt werkelijk. Probeer daarom eens iemand anders blij te maken. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je dit kan doen. Stuur een vriend(in) een kaartje om te zeggen dat je aan hem/haar denkt; Geef iemand een onverwachts, leuk compliment; Houd de deur open voor die oude mevrouw; Glimlach naar iemand die je op straat voorbij loopt. Net als het ‘gelukkig zijn’ besmettelijk kan zijn, zo is dat ook met andere mensen blij maken. Weten dat je iemand blij hebt gemaakt, geeft jezelf ook een goed gevoel.

5  Geniet van een heerlijke, gezonde maaltijd

Je kan jezelf ook voor de gek houden dat je gelukkig bent door goed te eten. Sommige dingen die we eten stimuleren de aanmaak van chemische stoffen in je hersenen die het geluksgevoel creëren . Het zijn voornamelijk die voedingsmiddelen die complexe koolhydraten, vitamine B en eiwitten bevatten, die erom bekend staan deze chemische stoffen aan te maken. Als je jezelf dus trakteert op een gezonde, goed gebalanceerde maaltijd zul je je niet alleen goed voelen over jezelf omdat je zo goed eet, maar het stimuleert ook nog eens je chemisch aangemaakte geluksgevoel.

Natuurlijk zijn deze strategieën er niet voor om je uit een depressie te helpen. Ze werken ook niet altijd en voor iedereen. Ze zijn wel erg makkelijk en probleemloos toe te passen, dus probeer ze uit en ontdek welke jou een heerlijk blij gevoel kunnen geven.


http://health.howstuffworks.com/mental-hea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in