Als je kijkt naar wat er allemaal al gebeurd is in de loop van de geschiedenis, dan kun je eigenlijk alleen maar de conclusie trekken dat alles mogelijk is. Nu moet ik die “alles is mogelijk” uitspraak enigzins nuanceren. Want het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om de zwaartekracht te neutraliseren of het eeuwige leven voor mensen te scheppen.

Alles gebeurt al

In dit leven komen we soms gebeurtenissen tegen waarvan we zeggen dat de werkelijkheid uitzonderlijker is dan de fantasie. Soms zien we gebeurtenissen waarvan we zeggen dat de werkelijkheid de fantasie na-aapt. Maar met uitzondering van een paar zaken is eigenlijk alles mogelijk. Zo blijkt het bijvoorbeeld voor sommige dieren mogelijk beten van andere dieren te overleven, terwijl die beten giftig zijn voor de meeste andere levende wezens. Maar dat is slechts één van de vele voorbeelden die gegeven kan worden.

Onmogelijk

Helaas heb ik in dit artikel niet genoeg ruimte om alle mogelijkheden te beschrijven die er in dit universum zijn. Maar ik kan wel een paar voorbeelden noemen.

Vliegen

Zo dachten sommige mensen eeuwenlang dat het mogelijk was om als mens te vliegen. Eén van de bekendste verhalen over"Hete vliegende mensen is het verhaal van Daedalus en Icarus. In de achttiende eeuw bewezen de gebroeders Montgolfier dit met hun vlucht met hun hete lucht ballon. Tegelijkertijd waren er mensen die meenden dat vliegen onmogelijk was voor mensen en al helemaal vliegen als een vogel. Ook al geloofden sommige van die ongelovigen wel dat er mensachtige wezens waren die konden vliegen, wat de vorm aannam van engelen en duivels. Pas in september 2010 lukte het een mens om op eigen kracht met klapwiekende vleugels als een vogel te vliegen.

Kunstmanen

Een voorbeeld van de werkelijkheid die de fantasie na-aapt is de uitvinding van de door de mens gemaakte satelliet. Zo beschreef Arthur C. Clarke (1917-†2008) in 1945 het idee van de kunstmaan samen met de geostationaire baan. In 1957 was het zover toen de Sovjet Unie de Spoetnik in de ruimte bracht. Tegenwoordig maken we dankbaar gebruik van satellieten om bijvoorbeeld weerpatronen te onderzoeken en zo weersverwachtingen voor de komende vijf dagen te kunnen formuleren.

Duikboten en maanraketten

Nog uitzonderlijker zijn misschien wel de verhalen van de Franse schrijver uit de negentiende eeuw Jules Verne (1828-†1905). In zijn verhaal ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ beschrijft hij het reizen onderwater met een onderzeeboot. In zijn verhaal ‘Van de aarde naar de maan’ beschrijft hij een ruimte reis naar de maan. Twee verhalen die in de twintigste eeuw werkelijkheid zijn geworden.

Afschuwelijk

Een afschuwelijk voorbeeld van een werkelijkheid die de fantasie ontstijgt zijn de vernietigingskampen van de Nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog uit de twintigste eeuw. Of de goelags van de Sovjet Unie waarin vijanden van de staat heropgevoed werden. Maar ook de houding van sommige Amerikanen ten aanzien van nieuwe wetgeving om hun recht om vuurwapens te bezitten in te perken gaat voorbij aan wat een mens ooit zou kunnen fantaseren.

Als alles mogelijk is

Maar wat betekent dat eigenlijk dat alles mogelijk is, zelfs zaken die we niet zouden bedenken als we zouden fantaseren. Ten eerste dat we bescheiden moeten zijn ten aanzien van onze eigen geweldigheid. Blijkbaar is er meer mogelijk dan wij ons kunnen voorstellen, dus zo geweldig zijn we niet. Ten tweede moeten we blijven onderzoeken en leren, want er is meer mogelijk dan we ons kunnen voorstellen. Ten derde moeten we onthouden dat er veel meer mogelijk is dan we ons kunnen voorstellen of "Gekleurdefantaseren, dus er is altijd een oplossing te vinden, zelfs als we denken dat dat niet mogelijk is. Ten vierde moeten we onszelf niet minder maken dan we zijn, want onze fantasie is groter dan we ons kunnen voorstellen en anders is er altijd wel iemand met nog meer fantasie die ons kan helpen. Ten vijfde is er zoveel meer mogelijk dan we ons kunnen voorstellen, dat we dus niet te snel de conclusie moeten trekken dat het niet kan omdat we het ons niet kunnen voorstellen.

Conclusie

Met uitzondering van een paar kleine beperkingen is eigenlijk alles mogelijk. Van eiwitten die zichzelf vermenigvuldigen tot sterren die de fabrieken vormen van de atomen van het periodieke systeem. Er zijn zoveel voorbeelden te geven van zaken die we onszelf hebben voorgesteld en die we gerealiseerd hebben tot zaken die we ons niet konden voorstellen en toch zijn gebeurd.
Het is dus goed om te onthouden dat we bescheiden moeten zijn over onze eigen vermogens en tegelijkertijd niet zo bescheiden dat we gaan denken niets te kunnen. Daarnaast moeten we blijven onderzoeken, want is er nog heel veel te leren, veel meer dan we ons kunnen voorstellen. Maar bovenal moeten we niet denken dat iets niet kan omdat we het ons niet kunnen voorstellen. Die gedachtengang wordt al eeuwen lang gelogenstraft door de ontwikkelingen om ons heen.

Afbeeldingen

Luchtballon door ostephy
Ringen door pschubert 

<p b="" dir="\" ltr\""="" display:="" id="\" internal-source-marker_0.6403817164245993\""="" inline="" margin-bottom:="" style="\" font-w

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in