Zo zit je in de schoolbanken en het andere moment sta je voor je nieuwe team collega's, als leidinggevende. Je hoort ze denken: 'Wie is dit ukkie? Gaat zij mij vertellen wat ik moet doen? Ik werk hier verdomme al 20 jaar!'. Ja, bewijs jezelf maar eens voor een team dat al jaren samen werkt en alles al denken te weten.

Als een twintiger beginnen als leidinggevende is opzich al een hele uitdaging en prestatie. Er zijn niet heel veel bedrijven die een jonkie aan willen nemen. Maar andere bedrijven zien het op een betere manier: ze zijn goedkoop, hebben nog geen verstand van deze bedrijfswereld en zijn nog helemaal om te kneden tot de perfecte leidinggevende voor het betreffende bedrijf. 

Wat kan je verwachten van het bedrijf?

Het bedrijf heeft jou aangenomen, omdat ze potentie zien. Uit alle sollicitanten, jong en oud, was jij degene die eruit sprong, omdat je een spontane, jonge twintiger bent. Ze hadden ook die 41-jarige vrouw kunnen aannemen voor deze managementfunctie, maar die is natuurlijk een stuk duurder per maand en heeft al haar eigen ideeën en inzichten over management. Het bedrijf verwacht van jou dat ze je op langere termijn kunnen omkneden tot een leidinggevende met alle benodigde inzichten in het betreffende bedrijf. Dit is bij de jonge leidinggevenden veel makkelijker om te doen dan bij de ervaren leidinggevenden. De jonkies hebben namelijk weinig tot niks om mee te vergelijken en gaan er vanuit dat elk bedrijf zo in zijn werk gaat. Zo creeërt het bedrijf een leidinggevende die 100% werkt volgens de maatstaven van het bedrijf. Dit geeft uiteraard betere resultaten op de langere termijn. 

Wat kan je verwachten van je collega's?

Dit is een moeilijke. Geef het tijd. Al die vastgeroeste werknemers die al 10 jaar wachten op een promotie, die wéér is ingepikt door nieuw vlees. Niet al je nieuwe collega's zullen zo denken gelukkig: er zijn er ook genoeg die het je gunnen en je de tijd geven. Jezelf bewijzen is een grote must. Zo gauw je collega's zien dat je het meent en je 100% inzet voor het bedrijf, zullen ze je al snel respecteren als leidinggevende. Laat zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en interesse in alle zaken betreft collega's. Stel vragen, ga eens mee lunchen of een borrel doen na het werk, leer ze kennen als persoon. Een goede leidinggevende kent zijn of haar collega's, ziet wanneer het niet goed gaat met deze persoon en speelt hierop in. Zeker weten dat je binnen no time een hecht team collega's ziet ontstaan, die jou ook volledig accepteert en vertrouwt. Je hoeft uiteraard geen beste vrienden te worden met je collega's, maar een goede band op de werkvloer is plezierig voor jou, je collega's en eventuele gasten/klanten die over de vloer komen.

Wat moet je verwachten van jezelf?

Sta er! Ben niet onzeker over jezelf: spreek met een duidelijke, zelfverzekerde stem en neem een zelfverzekerde houding aan. Je staat hier, omdat het bedrijf vertrouwen in je heeft. Het enige wat je nu nog moet doen is dit vertrouwen niet breken en je collega's overtuigen. Overtref jezelf elke dag en probeer eens wat nieuws uit. Nu sta je hier als 20-jarig beginnend leidinggevende, het begin is er.

Werkgerelateerd

Naast de verwachtingen van hogere managers en collega's heb je natuurlijk ook nog de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Als leidinggevende werken is natuurlijk heel wat anders dan werken als een normale werknemer. Er zijn dingen die van je worden verwacht en dingen die je worden toevertrouwd van beide kanten. Als je dit vertrouwen beschadigd wordt het moeilijker om je werk te doen. Wanneer je dingen beloofd, kom deze dan na. Dit lijkt logisch, maar wordt helaas vaak vergeten. Beloftes niet nakomen kan erg schadelijk zijn voor je werkomgeving. Je collega's zullen na een gebroken belofte minder snel naar jou toe komen voor een vergeljkbaar iets, want jij doet het toch niet.

Er komen natuurlijk veel nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden op je af. Sommige werkgerelateerde dingen zullen nieuw voor je zijn, omdat elk bedrijf anders in zijn werking gaat. In het begin is het moeilijk om overal over te praten alsof je er verstand van hebt, maar deze ervaring komt met de jaren.

En onthoudt, als je het even niet zeker weet. Fake it, until you make it.

jkldl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in