Tegenwoordig bieden veel opleidingen studenten de mogelijkheid om een stage te lopen in het buitenland en buitenlandse werkervaring op te doen. Stage lopen in het buitenland draagt bij aan zowel de professionele als de persoonlijke ontwikkeling van de student. Zo kan je een nieuwe taal leren spreken, wonen en werken in een andere cultuur en veel nieuwe mensen met verschillende achtergronden leren kennen. Voordat je de beslissing maakt op stage te gaan lopen in het buitenland moet je je echter wel goed voorbereiden.
Oriënteren
Het begint met het oriënteren op de stagemogelijkheden. Hiervoor kun je jezelf een aantal vragen stellen, zoals:
- Waarom wil ik naar het buitenland om stage te lopen?
- Wat is voor mij het doel van deze stage? Wat denk ik te bereiken en wat wil ik leren?
- In welk land wil ik stage gaan lopen?
- Hoe ga ik deze buitenlandse stage financieren?
- Aan welke eisen moet deze stageplek voldoen?
Stageplek zoeken
Wanneer je voor jezelf duidelijkheid hebt over bovenstaande vragen kan je op zoek gaan naar een stageplek. Deze worden misschien via de opleiding aangeboden. De stagecoördinatoren van de opleiding kunnen hierover vaak veel informatie geven. Ook zijn er verschillende stagebemiddelingsbureaus die je kunnen helpen naar het zoeken van een stageplaats in het buitenland, hieraan zijn echter wel kosten verbonden. Een andere optie is om op zoek te gaan naar een buitenlandse stageplaats via verschillende websites op het internet.
Stageplek gevonden
Wanneer je een stageplek hebt gevonden via je opleiding zijn de contacten tussen je opleiding en het stagebedrijf al aanwezig. Deze stageplaats zal al erkend zijn door je opleiding.
Wanneer je een stageplaats hebt gevonden via een andere bron, moet de opleiding hier eerst mee akkoord gaan. Het kan zijn dat je opleiding een stageplan heeft met eisen waaraan deze stageplaats minimaal aan moet voldoen. De opleiding zal de stageplaats altijd moeten erkennen.
Stageovereenkomst
Zorg er altijd voor dat de afspraken tussen jou en het stagebedrijf duidelijk zijn. Voor je rechtspositie is het van belang een stageovereenkomst vast te leggen. Hierin kunnen bijvoorbeeld het aantal uren per week dat je gaat werken, de werkzaamheden die je zal gaan verrichten, de stagebegeleiding en het salaris of de vergoeding in worden vastgelegd. Het is ook belangrijk te weten of er een (bedrijfs)ongevallenverzekering voor je is afgesloten.
Financiering
Als je een minimaal 3 maanden stage gaat lopen bij een organisatie in het buitenland, kun je, afhankelijk van het land, aanspraak maken op de Erasmusbeurs. Dit kan in overleg met je opleiding en is van toepassing bij een buitenlandse stage binnen de EU. Ook kun je je studiefinanciering meenemen en je OV-chipkaart inleveren tegen een maandelijkse vergoeding.