Zelfontwikkeling heeft te maken met het verminderen van lacunes in je kennis en vaardigheden om het door trainingen en cursussen makkelijk op te vullen. Dat kan dan ook wel met cursussen en trainingen door de leerstof ervan goed te programmeren in het lange termijngeheugen zodat je het tijdens het examen makkelijk op kan halen. Dat werpt zijn vruchten af en dan haal je makkelijk het diploma. 

Zelfontwikkeling

Het is belangrijk dat je over de juiste zelfkennis beschikt om te bepalen op welke terreinen en met welk doel je je verder kan gaan ontwikkelen. Het kan dus zijn dat je beter wilt leren samenwerken of dat je kennis over een bepaald onderwerp dat belangrijk is voor op je werk tekort schiet maar het kan ook zijn dat je toe bent aan een carriereswitch en dat je daarvoor belangrijke vaardigheden op moet doen. Het gaat er vaak om dat je over meer assertiviteit moet beschikken of dat je leert omgaan met een aantal lastige klanten om zo je sociale en communicatieve vaardigheden te kunnen verbeteren. Je kan op verschillende manieren kennis en vaardigheden opdoen en dat is voornamelijk afhankelijk van je leerstijl en met hoe je het makkelijkste kennis verwerft. Als je een doener bent dan kan je het best uit de voeten met een praktische training dan met een theoretische cursus maar als je een denker bent dan koop je het liefst een goed boek waar je alle theoretische informatie snel uit kan halen. maar als je een bepaalde vaardigheid wil leren dan is een training meestal zinvoller dan een boek omdat het bij een vaardighekd vooral gaat om iets leren doen. En als je een bepaalde competentie wilt ontwikkelen dan is het noodzakelijk om dat in een omgeving te doen waar deze competentie ook daadwerkelijk nodig is zoals een stage of de deelname in een project 

Maar het kan ook verstandig zijn om bepaalde persoonlijke eigenschappen van jezelf af of aan te leren dus dan werk je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Dat kan het beste met een psychotherapie waarin je zal leren om dan je psychische problemen op te lossen en als je daarbij begeleiding krijgt van een psycholoog, psychotherapeut of psychiater kan dat je zeker wel vooruit helpen. En je kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan een intervisiegroep zodat je met de andere groepsleden die dan lotgenoten worden genoemd ervaringen, gedachten en ideeen mee kan uitwisselen en als je twijfelt aan je eigen kunnen maar je weet waar je slecht op functioneert dan kan je feedback vragen van collega's. Uiteraard kan je ook wel ervaring opdoen buiten je functie want door een detachering kan je kijken of een andere afdeling om te kijken hoe mensen daar werken en functioneren. Dat zal namelijk zorgen voor diversiteit in je profiel en dat is altijd wel gunstig voor je eigen carriere en je kan je dan verdiepen in bepaalde thema's door gezamenlijk aan een plan te werken en je leert er zelf veel van en ook de organisatie heeft veel aan de uitkomsten. Tevens kan je ook kiezen voor begeleiding door eebn ervaren rot uit het vak zoals een seniormededwerker want dan heb je regelmatig een gesprek om nieuwe leerdoelen vast te stellen en hoe je dat zal verbeteren.

Dan kan je ook vragen stellen over de dingen die je heel erg moeilijk vind maar je ook je ook wel laten bijscholen via het werk. Want de meeste werkgevers beschikken over een uitgebreid budget voor scholing van nieuwe mededwerkers en als je je verder wil blijven ontwikkelen dan moet je dat aangeven aan je baas zodat er dan een persoonlijk ontwikkelingsplan of functioneringsgesprek kan worden gehouden. Daarin staat verbetering centraal zodat de werkgever en de werknemer de huidige werkpraktijk bespreken om knelpunten op te sporen en voor de geconstateerde problemen worden er zo bruikbare oplossingen voorgesteld. Want dan zal ook wel de samenwerking verbeterd kunnen worden en de aard en het niveau van het werk worden erin besproken en daarbij is het van belang dat er zoveel mogelijk informatie bekend is over het functioneren van de medewerker zoals rapporten, notulen, vergaderingen en besprekingen. Maar ook moet de agenda worden doorgenomen zodat de punten worden besproken die de werkgever wil bespreken en dan ga je vanzelf beter nadenken over je eigen functioneren en je loopbaan. En dan krijg je de kans om beter te worden in je vak zodat je zo meer talenten van jezelf kan ontwikkelen en dan ga je je in je vakgebied specialiseren zodat je de inhoud van je functie kan verrijken en dan is er de mogelijkheid om door te groeien naar een hogere functie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in