De horoscoop is een instrument van een astroloog. Met een horoscoop kan een astroloog vertellen wie je bent, hoe je je voelt en hoe je de wereld om je heen waarneemt en beleefd.

Geschiedenis

Vroeger beschouwde men sterren en planeten als goden. Goden die signalen, tekens en boodschappen gaven. De Egyptische piramiden zijn belangrijk geweest voor astronomische en astrologische waarnemingen. Door het bekijken van bewegingen de basistheorieën van astrologie ontstaan en zijn namen gegeven aan sterrenbeelden.
Onze huidige Westerse astrologie stamt uit Irak. Astrologie werd vooral gezien als een heilige wetenschap, waarmee men uitspraken deed op filosofisch, politiek en maatschappelijk gebied.

Astrologie

Een astroloog kijkt naar de bewegingen van de planeten van ons zonnestelsel. Er zijn 88 verschillende stergroepen. Daarvan zijn er twaalf erg belangrijk. Deze groepen sterren liggen precies in het vlak waarin de aarde om de zon draait. Dat vlak heeft een speciale naam: zodiak. Een ander woord daarvoor is dierenriem. De meeste sterrenbeelden hebben daarom ook een naam van een dier. In de astrologie draait het om deze twaalf sterrenbeelden. Astrologen houden zich bezig met de invloed van de zon, de maan, planeten en sterren op het karakter en de aanleg van mensen. Om dat in kaart te brengen, maken ze een horoscoop. Astrologen weten precies hoe ze de horoscoop kunnen berekenen. Daarvoor gebruiken ze computerprogramma’s. Die programma’s berekenen de horoscoop en tekenen de horoscoop uit.

Voor een goede horoscoop moet je een heleboel weten over de persoon van wie je een horoscoop wilt berekenen. Met je geboortedag berekenen ze je sterrenbeeld. Ook de geboortedag en de geboorteplaats zijn belangrijk. Vanaf de plek waar je geboren bent is de stand van de planeten elke minuut anders. Het maakt zeker uit of je in Nederland woont of aan de andere kant van de wereld. Een horoscoop ziet er voor iedereen anders uit. Alleen mensen die op dezelfde dag, tijd en plaats geboren zijn hebben dezelfde horoscoop.

Je kunt een horoscoop hebben als je weet waar de planeten stonden toen je geboren werd. Het is dan echter nog onduidelijk wat dat over jou verteld. Daarvoor moet je weten wat welke planeet betekend. Astrologen hebben elke planeet een symbool meegegeven. Dat geeft aan waar je van houd. De maan staat voor je gevoelsleven, je stemmingen en uitstraling. Mars is de planeet van de energie. En Mercurius is de planeet van verstand. Je moet dus al die symbolen kennen voor je een horoscoop kunt lezen.

Astronomie

Vroeger bestudeerden astrologen de sterren. Maar een paar eeuwen geleden werd onderzoeken van sterren en het heelal ook een zaak van de astronomie. Astronomen kijken veel verder en nauwkeuriger naar de sterren dan de astrologen, die hun kennis alleen gebruiken oom astrologische systeem te ontwikkelen. De astronomen kwamen erachter dat de zon niet om de aarde draait, maar dat de aarde, met alle andere planeten om de zon draait. Ze ontdekten dat de zon eigenlijk maar een kleine ster is. Onze zon vormt samen met miljarden anderen sterren een sterrenstelsel. Zo’n sterrenstelsel noemen we ook wel melkweg. Vroeger dachten mensen namelijk dat het gemorste moedermelk was uit de borst van Moeder Aarde.

Onjuiste horoscopen

Sommige mensen vinden horoscopen onzin. De horoscopen in kranten en tijdschriften zijn veel te algemeen. Meestal is het onzin en gebruiken ze dezelfde namen als de astrologie. Astrologen maken een horoscoop voor een persoon. Die is dus veel nauwkeuriger, een horoscoop kan je echter nooit precies vertellen wie je bent. De astrologie kan wel wat vertellen over de dingen die je maken tot de persoon die je bent. Wat je precies gaat doen en wat je wordt, kan de astrologie niet voorspellen. Daarvoor heb je te veel keuzevrijheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in