Leven na de dood is allang bewezen. Verschillende doktoren hebben onafhankelijk van elkaar onderzoek en ervaringen opgedaan. Bovendien hebben talloze mensen zelf kennis gemaakt met het onsterfelijke bewustzijn of contact gehad met overleden dierbaren. 

Thanatologie is de kennis van het sterven en de dood. Het was de arts Elisabeth Kübler-Ross die in de zestiger jaren het taboe rond het sterven en de dood doorbrak. Tot dan was het not done, vooral door doktoren, om daarover te praten met patiënten. Ze voelden het als een falen als een patiënt niet meer te redden was en stierf. Elisabeth schreef een boek over de gesprekken die zij had met de stervenden: Lessen voor levenden. Het werd een bestseller. 

Het vijf-fasenmodel

Ze ontdekte dat mensen die te horen krijgen dat ze niet lang meer te leven hebben vijf fasen doorlopen. (Ook nog steeds toepasbaar op andere vormen van slecht nieuws)

  • ontkenning
  • agressie
  • onderhandeling
  • depressie
  • acceptatie

Niet iedereen doorloopt deze fasen in deze volgorde en sommigen blijven steken in een bepaalde fase. Tegenwoordig is het gelukkig normaal dat mensen ingelicht worden over de onherroepelijkheid van hun naderende einde. Zo kunnen zij behoorlijke stervensbegeleiding krijgen en noodzakelijke dingen regelen. Nadenken over euthanasie bijvoorbeeld. De meeste mensen geeft het rust als alle dingen die zij belangrijk vinden geregeld zijn.

BDE

BDE betekent bijna doodervaring. Eén van de bekendste deskundigen op dit gebied is dr. van Lommel. Deze cardioloog in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem kreeg door zijn werk veel te maken met patiënten die bijkwamen na een reanimatie. Hierdoor veranderde zijn mening over de dood. De patiënten verklaarden dat hun bewustzijn bleef bestaan, terwijl de beperkingen van hun lichaam waren opgeheven. Ze konden in het verleden en in de toekomst kijken en hadden ook contact met het bewustzijn van anderen. Mensen die een BDE hebben gehad hebben geen angst meer voor de dood. Ze hechten geen belang meer aan geld of uiterlijk. Ze veranderen vaak van baan en richten hun leven anders in.

Contacten met overledenen

Paranormale mensen kunnen contacten leggen met de overledenen. Voorbeelden hiervan zijn de nu populaire TVsterren Char en Derek Ogilvie. Je kunt erin geloven of niet. Ze geven toch veel mensen troost en vertellen zaken die anderen niet kunnen weten. Normale mensen krijgen soms spontaan contact met hun overleden familielid. Volgens een onderzoek in 1997 bleek dat vijftig miljoen Amerikanen contact met overledenen hadden gehad. Het variëert van stemmen, verschijningen tot materie dat beweegt of elektrische apparaten die vanzelf aan- of uitgaan. 

Reïncarnatie

Prof.dr. Ian Stevenson heeft in 1999 het boek 'Bewijzen van reïncarnatie' gepubliceerd, waarbij aangeboren littekens en moedervlekken erop wijzen dat een mens al eerder op aarde geleefd heeft. Hij heeft meer dan drieduizend verschillende reÏncarnatiegevallen onderzocht en geverifieerd. In alle culturen zijn er kinderen die, zodra ze kunnen praten, over hun eerdere leven op een andere plek, bij andere mensen en in een ander lichaam beginnen, alsof het vanzelfsprekend is. Al meer dan veertig jaar houdt dr. Stevenson zich al bezig met het onderzoek naar reÏncarnatie. De belangrijkste gevallen heeft hij zelf ter plekke onderzocht en getuigen ondervraagd. Bij elk geval heeft hij onderzocht of er mogelijke andere verklaringen waren, zoals telepathie en bezetenheid. Hij heeft medische gegevens weten op te sporen, die een bewijs zijn voor het verband tussen verwondingen of misvormingen van een overledene en die bij een kind dat zich een vorig leven herinnert.

De Amerikaanse psychiater Helen Wambach heeft duizenden mensen onder hypnose gebracht, waar in zij ze vroeg om het stervensproces in een vorig leven te beleven. Zij vonden het bijna allemaal een hele prettige ervaring, die het meest lijkt op de BDE.

De psychiater dr. Weiss brengt mensen ook door trance in een eerder leven, waardoor zij genezen worden van psychiatrische aandoeningen. De kennis waar hun ziekte vandaan komt maakt het makkelijker om er mee om te gaan. Door de ervaringen van zijn patiënten is hij overtuigd van het feit dat we niet sterven, als ons lichaam sterft.

Onsterfelijk

Wanneer hoe langer hoe meer mensen dit beseffen, hoe beter de wereld eruit gaat zien. Mensen hebben geen angst meer voor de dood. Materiële zaken zijn niet meer belangrijk. Als we weten dat slecht gedrag wordt gestraft en dat we er in een volgend leven voor moeten boeten zullen we beter leven en elkaar beter behandelen. Het geeft goede hoop voor de toekomst.

Ook jij leeft eeuwig door B. Jakoby.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in