Een van de belangrijkste slagen in tennis is de service. Elk punt begint immers met deze slag. Maar welke facetten zijn allemaal belangrijk voor een goede service?

Het belang van een goede service

De service is een uiterst belangrijke slag voor elke wedstrijdtennisser. Omdat elk punt begint met een service, is het belangrijk om hier veel trainingsuren in te stoppen. Tevens is de service een slag die nooit met objectieve druk (een harde bal, of een grote hoek) geslagen hoeft te worden. Je kunt de service geheel perfectioneren door enkel te trainen op explosieve kracht en techniek. Wanneer je een kwalitatief goede service hebt, dan zul je merken dat je makkelijk door je eigen servicegames fietst, waardoor je meer kunt investeren in de servicegames van de tegenstander.

De techniek

Zoals eerder gezegd, is de techniek een belangrijk punt van de service. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende belangrijke schakels van de service.

De knie-actie

De knie-actie is een belangrijk aspect van de service. Hiermee kun je immers zowel snelheid als rotatie (spin, slice of reverse-twist) genereren (afhankelijk van je service). Zorg dat je op het moment dat je de bal loslaat, inzakt. Wanneer de bal op de juist hoogte is, probeer dan in één beweging uit te strekken naar de bal. Indien je knie-actie (en de rest van de slag) ritmisch verloopt, zul je merken dat je de grootst mogelijke ontspanning in je arm kunt houden (wat zorgt voor een betere en vastere slag).

Schouderas kanteling

Schouderas kanteling zorgt voor een grote zwiepende beweging op het moment van uitstrekken. Hoe groter de kanteling is, des te groter de versnelling kan zijn die je aan de bal meegeeft. Een handig stokpaardje om dit te verwezelijken is de bal zo lang mogelijk na te wijzen met de hand waarmee je de bal opgooit.

De opgooi

Dit onderdeel bepaalt voor een groot gedeelte het succes van je service. Als de opgooi niet goed is, is de kans van slagen heel klein. Besteed dus tijd aan je opgooi. Mocht hij toch verkeerd gaan, sla hem dan niet, maar probeer het gewoon nog een keer. De plaatsing van de opgooi bepaalt wat voor service je afleverd. Gooi je de bal voor je, dan ben je in staat om een vlakke, harde (risicovolle) service te spelen. Wanneer de bal iets meer boven je wordt opgegooit, zal je iets meer zekerheid in kunnen bouwen en een bepaald effect genereren.

Allerlaatste tips

Differentieer! Wissel met verschillende effecten, verschillende hoeken en verschillende snelheden. Laat je tegenstander geen grip op je service krijgen door de hele tijd af te wisselen. Ook zou je bij het inspelen kunnen kijken naar de zwakkere kant van je tegenstander (forehand of backhand) en die kant het meest bestoken met je inmiddels uiterst aardige service!!! Succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in