Religies in de wereld zijn erg op elkaar lijkend, maar er zijn onderling vele verschillen. Of het nu de namen zijn van de goden, of de manier waarop ze behandeld worden in het religieuze leersysteem, er zijn veel dingen die verschillen tussen de religies in de wereld. Maar wat zijn dan precies die paar verschillen tussen de wereldreligies?
Zelfs tussen de religies die over het algemeen in hetzelfde geloven kunnen er nog steeds verschillen tussen zijn. Als voorbeeld kunnen we het Jodendom, Christendom en de Islam nemen. Ze geloven globaal genomen in dezelfde mensen, en in hetzelfde concept. Ze geloven ook in dingen zoals de hemel en de hel, ze delen zelfs dezelfde heilige stad. Er zijn echter nog steeds dingen die verschillen als het aankomt op religieuze aspecten.
Jezus Christus is de Heer en Verlosser voor het Christelijke geloof. Ze geloven dat Jezus is gestorven voor onze zonden, en dat er zonder hem geen kans is voor de mens om verlost te worden in de ogen van God. Er is niks wat de mens kan doen zonder Jezus en ze zijn hem alles schuldig. Hij is de reden voor de hoop van de mensheid. De Joden geloven echter dat hij gewoon een normale man was en dat er helemaal niks speciaals was aan hem.
De Islam gelooft dat Mohammed de zoon was van God. Jezus is ook hier weer gewoon een man, en Mohammed de zoon van God, oftewel Allah zoals hij in Islam genoemd word. Ze geloven ook dat Mohammed niet een nieuw geloof oprichtte, maar dat hij eigenlijk alleen maar een onvoltooid geloof afmaakte wat verteld werd aan Adam, Abraham, Mozes en Jezus. Mensen die in de Islam geloofden, beschouwden anderen die in dit drietal geloofden als monotheïstisch.
Er zijn ook nog de Hindoestanen die geloven in een kastenstelsel, en dat je leeft zodat je je ziel kan reinigen en Brahma kan bereiken. De hoogste kaste heet de Brahmaan, en ze zijn de hoogste vorm van menselijkheid volgens het Hindoeïsme. Hoewel het nu niet meer wettig is, domineert het kastenstelsel het dagelijkse leven tot en met de jaren 40.
Wereldreligies geloven in het algeheel dat God de aarde heeft geschapen en dat het ooit op een dag zal eindigen. Over het algemeen is er een hiernamaals en zijn er plekken waar goede en slechte mensen naartoe gaan. Ondanks alle eenvormigheid zijn er zeker verschillen tussen de religies in de wereld. Dit zorgt voor een hoop conflicten, hoewel het ook zorgt voor heel wat interessante culturen.