Bij FC Groningen is Andreas Granqvist een rots in de branding. De verdediger is bezig aan zijn derde seizoen in Groningse dienst. Een portret van de Zweed.

Het was wel even wennen voor Granqvist. Waar hij twee seizoenen samenwerkte met Girbil Sankoh centraal in de verdediging, vormt hij dit seizoen een koppel met Jonas Ivens. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte Granqvist niet bij Groningen. Zijn roots ligt namelijk in Zweden. 

Geboorte Granqvist

Want 16 april 1985 was een heugelijke dag in huize Granqvist. Toen zag de kleine Andreas in Helsingborg het eerste levenslicht. Zijn debuut in het profvoetbal maakte de verdediger in 2004 bij de betaald voetbalclub in zijn geboorteplaats. Bij Helsingborg IF stond hij twee seizoenen onder contract, waarna hij er vertrok.

Verhuizen naar Engeland

Wigan Athletic toonde namelijk interesse in Granqvist. Na er over nagedacht te hebben, besloot hij om de overstap te maken naar de club uit de Engelse Premier League. Een groot succes werd het echter niet. In twee seizoenen kwam hij maar tot veertien doelpunten, waarin hij niet wist te scoren. 

Hierop besloot de club Granqvist te verhuren. Helsingborg toonde interesse en huurde de verdedigend ingestelde speler voor één seizoen. Daar kwam Groningen de speler op het oog en probeerde meteen om hem in te lijven. Uiteindelijk koos Granqvist voor de Trots van het Noorden, daar waar ook andere clubs geïnteresseerd waren in hem. 

Granqvist verkast naar Eredivisie

De overstap naar Groningen bleek een schot in de roos. Hij vormde in zijn eerste twee seizoenen een koppel met Girbil Sankoh en dit pakte goed uit. Naast dat hij verdedigend zijn mannetje stond, bleek hij in de aanval ook van waarde. Tevens werd hij bij de club eerste keuze voor het nemen van strafschoppen. 

Interesse vanuit 'buitenland'

Het goede spel van Granqivst bleek ook in het buitenland niet onopgemerkt. Onder meer Celtic zou op het vinkentouw zitten voor de speler. Vooralsnog speelt de Zweed in het shirt van Groningen en daar is de huidige coach Pieter Huistra zeer content mee. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in