Goed voor je lichaam zorgen is de sleutel tot een lang, gelukkig en gezond leven. Zoveel is wel duidelijk. Dat je meerdere keren per week tijd inruimt om te gaan hardlopen of met je favoriete buitensport bezig te zijn, is natuurlijk belangrijk. Daarnaast is het echter vooral ook van belang om voor de spieren, botten en gewrichten te zorgen. Daarvoor moet je aan de slag gaan met krachttraining of weerstandstraining. Het leuke is dat je hier helemaal geen duur sportschoolabonnement voor hoeft af te sluiten. Je kan met je lichaamsgewicht werken. Maar er zijn ook andere opties. Wanneer je thuis wilt gaan trainen, dan kies je dus één van deze mogelijkheden.

Werken met klassieke halters

De bekendste en misschien ook gemakkelijkste manier om thuis aan krachttraining te doen, is door een set halters te kopen. Dit worden ook wel dumbbells genoemd. Daarmee kan je namelijk je hele lichaam al trainen wanneer je de juiste oefeningen leert. En die kan je dan weer leren door gewoon wat blogs of YouTube-video’s te bekijken. Je kan er bijvoorbeeld kiezen om een zogenaamd full body schema te volgen. Je kan dan twee of drie keer per week een uur aan de slag. Je zal al snel merken dat je wat sterker wordt. Vooral zal je echter merken dat je er ook echt goed uit gaat zien. Dat is natuurlijk ook direct mooi meegenomen. Mochten de halters te licht worden, dan kan je vaak ook nog wat halterschijven erbij kopen voor meer gewicht. Zo kan je jezelf blijven uitdagen.

Het gebruik van een kettlebell

Wanneer het je wat minder om ijdelheid te doen is en juist wat meer om functionaliteit, dan is de kettlebell misschien wel iets voor jou. Het voordeel van dit stuk sportgereedschap is dat je er maar één van nodig hebt. Al is het vaak wel slim om er twee te kopen, een wat lichtere en een wat zwaardere. Ook met dit gewicht kan je alle spieren in je lichaam trainen. Het gaat hierbij echter wat minder om het laten groeien van je spiermassa. Het is juist wat meer gericht op functionele bewegingen en het vergroten van je explosiviteit. Er wordt wat meer met zwaaiende bewegingen gedaan. De oefeningen zijn dus ook net wat anders. Al kan je daarnaast ook de klassieke oefeningen die je ook met halters doet gewoon meenemen.

Lichaamsgewicht als tegenwicht

Een derde mogelijkheid is het aanschaffen van een TRX. Of je maakt er zelf één van trekbanden. Dit systeem is gericht op het benutten van het tegenwicht van je eigen lichaam. Je maakt de banden vast aan een stevig punt, bijvoorbeeld een balk of een paal. Vervolgens kan je dan oefeningen doen. Dit zijn de bekende oefeningen die je met lichaamsgewicht en met halters doet. Je zal ontdekken dat je op die manier ook je lichaam op alle mogelijke manier trainen. Veel profsporters, vooral in voetbal en rugby, maken ook gebruik van dit systeem. Dit zegt je dus mogelijk ook iets van de waarde die het voor jou kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in