Sporten zorgt voor een aanzienlijk gezonder lichaam. Zo slaap je beter, heb je schonere bloedvaten, worden stresshormonen beter afgevoerd, word je meer gevoelig voor insuline, word je conditie beter en heb je een betere weerstand. Nu is de vraag: hoe begin je?
Je kan willen beginnen met sporten voor verschillende redenen. Sporten is een van de belangrijkste onderdelen als je wil afvallen. Samen met een goede voeding kan je weer goed in je vel gaan zitten en een geweldig lichaam krijgen. Ook kan je het doen omdat je graag met je hoofd ergens anders wil zitten dan alleen maar achter je computer om te werken. Het is belangrijk om tijdens het sporten jou eigen motivatie in je gedachte te houden. Anders kan het voorkomen dat je het nut van het sporten op een gegeven moment niet meer gaat zien.
Veel mensen weten dat sporten goed voor je is, maar niet waarom dat zo is.
Sporten zorgt voor meer vet verbranding. Niet alleen je vetreserves worden hiervoor gebruikt, maar ook calorieën uit je bloedvaten, je glucosevoorraad en je spieren.
Bij de meeste sporten worden je spieren sterker, oftewel je krijgt meer spiermassa. Dat komt doordat je langzaam scheurtjes maakt in je spierweefsel, je lichaam zorgt dat weer dat dat herstelt met extra weefsel. Er komt meer spierweefsel bij dan er origineel was en je wordt sterker. Spiermassa vraagt om energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig zal hebben, ook in ruststand. Dat zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt en je dus meer calorieën verbrand, als je aan het sporten bent, maar ook daarna.
Een fitnesstraining goed opbouwen
Als je gaat fitnessen zonder het geleidelijk op te bouwen, heb je een grotere kans op blessures. Toch kunnen weinig sporters dat geduld opbrengen.
Een van de meest gemaakte fouten is om een bepaalde spier te willen trainen. Als je alleen je buikspieren traint, krijg je geen strakkere buik en zeker geen strak lichaam. Als je je hele lichaam traint en tussendoor je meer gaat focussen op een bepaalde spier, zal je wel niet dat het effect heeft.
Het beste resultaat zal je behalen door kracht- en cardiotraining te combineren. Krachttraining zorgt ervoor dat je je spierweefsel vergroot; je wordt daardoor dus sterker. Cardio daarentegen verbetert je conditie en verhoogt je calorieverbranding, dat effect kan nog aanhouden tot 48 uur na het sporten.
Vooral als je een wat onervaren sporter bent, is het belangrijk dat je iemand heb die je kan begeleiden. Het komt vaak voor dat je denk dat je niet hard en/of vaak genoeg traint. Dat kan resulteren in een blessure. Het is belangrijk dat ja altijd naar je eigen lichaam blijft luisteren. Alleen jij kan weten of je spieren het nog langer kunnen houden. Als je denkt dat iets niet meer gaat: stoppen! De volgende keer zal je het wat langer vol kunnen houden. Zo kan je het elke training opbouwen.
Het is ook belangrijk dat je je spieren genoeg rust geeft. Het is aan te raden om vooral als beginnende sporter minimaal een dag rust tussen het sporten te houden, om overbelasting te voorkomen.
Een goede tip is om zoveel mogelijk met een sportmaatje te fitnessen of naar bepaalde lessen te gaan. Dat motiveert de meeste mensen meer dan in je eentje sporten. Ook kan je om de zoveel tijd de verhouding in je lichaam tussen spieren en vet, en je buikomvang meten. Zo kun je je maten vergelijken en bijhouden wat het resultaat is van het fitnessen.
https://www.echtgezondafvallen.nl/afvallen-met-sporten/
http://voorkomblessures.veiligheid.nl/csi/voorkomblessures.nsf/content/specifieke-doelgroepen?OpenDocument&ExpandSection=2&gclid=Cj0KEQiA6vS2BRDH8dq06YDHz_IBEiQAzNdBmdpPWSuhnUR19nvi1LgdwfmsZx_71YWwtgIWFcHem4oaArft8P8HAQ#_Section2