Een bankstel wordt maar eens in de zoveel jaar vervangen. Daarom heb je bij dit meubelstuk te maken met een langer aankoopproces dan bij een accessoire zoals een plant of (goedkoop) schilderij. In dit artikel worden punten beschreven waar opgelet moet worden tijdens het maken van een keuze.
Het aanschaffen van een bank lijkt erg simpel, maar is voor veel mensen geen eenvoudige klus. In de grote woonboulevards is er zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast worden de modellen vaak eerst via internet bekeken, maar moet je alleen afgaan op het uiterlijk? Met onderstaande tips vind je een geschikte bank voor een optimaal zitplezier.
Tip 1: Begin met het uiterlijk
Je koopt niet elk jaar een nieuwe bank, wat het extra belangrijk maakt om goed na te denken over de eisen die je aan de bank wilt stellen. Bijvoorbeeld eisen voor comfort en het uiterlijk. Er zijn twee redenen waarom we aanraden om met het uiterlijk te beginnen:
1) De bank staat prominent geplaatst in de woonkamer en is misschien wel het meest opvallende meubelstuk in je woning.
2) Door vooraf enkele keuzes te maken over het uiterlijk bespaar je veel tijd tijdens het zoeken naar een geschikte bank. In webshops kun je namelijk filters instellen op kleur, maat of materiaal.
Het is aan te raden om een kleur te kiezen die bij de rest van het interieur past of juist niet om een effect te creëren. De meeste mensen kiezen echter voor een neutrale kleur zoals grijs, zwart of een bruintint. Op donkere kleuren zie je minder, zoals vuil en vlekken, dan op een lichte bank. Door een neutrale kiezen, zorg je ervoor dat de bank ‘tijdloos’ is. Het opfleuren of stylen van de bank kan ook met kussens, die je bijvoorbeeld koopt bij de De Kussenwinkel.
Niet alleen de kleur, maar ook het materiaal hoort bij het uiterlijk van de bank. Ga je voor een leren meubel of toch voor een stoffen bank? En hoe zit het met de vulling? Een ‘plofbank’ met kussens van ganzendons zit heel lekker, maar moet ook regelmatig opgeschud worden om zacht te blijven. Koudschuim vergt minder werk en behoudt beter haar veerkracht.
Tip 2: Vergeet het comfort niet
Een bank moet er mooi uitzien, maar vanaf een foto is het zitcomfort moeilijk te beoordelen. Daarom zouden we aanraden om altijd even een showroom te bezoeken zodat je de bank kunt testen. Ga er niet alleen op zitten, maar ga bijvoorbeeld ook een keer liggen. Gebruik de bank zoals je die thuis ook zou gebruiken, alleen zo krijg je een goed idee van het gebruiksgemak.
Ook reviews zijn niet alleszeggend, want de een houdt van een diepe zitting, terwijl de ander juist een bankstel wil met een lage rugleuning.
Afmetingen bepalen
Bij het bepalen van de gewenste grootte van een bank is het verstandig om rekening te houden met de afmetingen van de huiskamer en met je eigen lengte. Meet vooraf de woonkamer op of zet dozen op de plek waar de bank komt te staan. Zo krijg je een indruk van de ruimte die overblijft. Het bankstel lijkt in een woningboulevard vaak kleiner dan in de eigen huiskamer. Rekening houden met je lengte is voor het zitcomfort van belang.
Hoe bepaal je de hoogte van de zitting? Dat doe je door recht op de bank te gaan zitten. Als je met je voeten de grond niet raakt, is de zitting te hoog. Hoe hoog de armleuningen moeten zijn, is een kwestie van eigen smaak.
http://www.elsevier.nl/Stijl/nieuws/2005/11/Cursus-bank-kopen-Waar-moet-u-op-letten-ELSEVIER056643W/