Bij het opfrissen van ons interieur neemt schilderwerk een belangrijke plaats in. Die nieuwe verflaag bepaalt immers mee de sfeer in onze woning. Maar schilderen is zoveel meer dan het kiezen van onze lievelingskleur, en … starten maar. Bij het aanbrengen van een nieuwe verflaag in onze woning, vergeten velen de grondlaag of primer aan te brengen. Waarom is deze grondlaag dan zo belangrijk, en met welke tips en raadgevingen moeten we rekening houden om van ons binnenschilderwerk een succes te maken?
Goede voorbereiding
Het schilderen van ons interieur is inderdaad veel meer dan het kiezen van de juiste kleur. Ook hier is een goede voorbereiding van het grootste belang. Het aanbrengen van de grondlaag of primer is dus zeker geen bijkomstigheid of een verwaarloosbaar detail, integendeel. Deze grondlaag zorgt immers voor een goede hechting van de eindlagen. Een geschikte primer werkt zelfs eventuele absorptieverschillen weg. Door het aanbrengen van zo een grondlaag verkrijgen we uiteindelijk een mooie, egale tint. Zeker bij nieuwbouw of bij pas bepleisterde muren is het aanbrengen van een grondlaag zonder meer een must. Voor we deze grondlaag aanbrengen, zijn enkele voorbereidende werkzaamheden noodzakelijk. Zo moeten we de te schilderen ondergrond eerst grondig ontstoffen en ontvetten, en ijzer ontroetsen. Harde ondergronden als metaal, pvc en melamine grondig ontvetten met een synthetische thinner. Oude en slecht hechtende verf zeker verwijderen vooraleer de grondlaag aan te brengen.
Primer is geen muurverf
Een grondlaag of primer is zeker geen muurverf. Het verschil laat zich ongetwijfeld zien in het uiteindelijke resultaat dat, zonder het gebruik van een primer, zeker zal tegenvallen. Een grondlaag legt als het ware een beschermende film op de te schilderen ondergrond. Een doodgewone muurverf is niet in staat de zuigverschillen in muur of plafond volledig weg te werken. Door het gebruik van gewone muurverf als grondlaag voor ons schilderwerk worden we achteraf zeker geconfronteerd met belangrijke kleurverschillen. Oorzaak hiervan ligt bij het verschil in samenstelling. Muurverf bevat veel minder bindmiddel. We houden er ook rekening mee dat elke ondergrond een aangepaste grondlaag of primer vraagt.
Glansverschillen bij gipskarton
Een constructie in gipskarton kunnen we zeker niet onmiddellijk afwerken met een eindlaag. De kans is dan immers erg groot dat de verf zich niet zal hechten. Bovendien worden we dan ongetwijfeld met kleurverschillen geconfronteerd. Matte en glazende gedeelten zullen daarbij elkaar afwisselen. Een aangepaste primer zorgt hier niet alleen voor een goede hechting van de uiteindelijke eindlaag, maar zal ook verschillen in zuigkracht wegwerken. Glansverschillen zijn zo uitgesloten.
Hout onderhevig aan vergrijzing en verrotting
Hout zorgt dan weer voor problemen van andere aard. Dit materiaal is niet alleen onderhevig aan verrotting, maar zal na enige tijd ook vergrijzen. Vergrijzing ontstaat wanneer hout te lang blootgesteld wordt aan zonlicht. Afhankelijk van de houtsoort kunnen we hout eerst impregneren tegen houtrot. Daarna kiezen we voor een diep indringende houtprimer. Deze beschermt het hout in de diepte tegen mogelijk indringend vocht.
Storend wit poeder bij pleisterwerken
Bij pas aangebracht pleisterwerk blijft bij contact een witachtig poeder achter. Een aangepaste primer zal ervoor zorgen dat dit witte pleisterpoeder als het ware vastgekleefd wordt aan de te schilderen ondergrond. De grondlaag zal hier ook eventuele verschillen in zuigkracht wegnemen die zijn ontstaan tussen het pleisterwerk en herstellingen als opgevulde barstjes en spleetjes. Bij het schilderen van baksteen zijn het dan weer de cementvoegen die voor problemen zorgen. Onze bakstenen muur vooraf fixeren met een speciaal hiervoor ontworpen primer is zeker een noodzaak.
Geglazuurde tegels overschilderen
Met de juiste keuze van de primer laten zelfs geglazuurde tegels zich probleemloos overschilderen. We kiezen hier bij voorkeur voor een tweecomponentenprimer, speciaal ontworpen voor extra gladde oppervlakken. Met zo een grondlaag uit twee componenten kan men zelfs melaminekastjes een compleet nieuwe look geven.
Aluminium en gladde materialen
Gladde materialen als aluminium, zink, koper en alle glanzende materialen verkleuren bij contact met lucht en water. Om dit te voorkomen is een speciale primer verkrijgbaar. IJzer vraagt dan weer een anti- roestprimer, en voor het overschilderen van pvc is een grondlaag met extra hechtingskwaliteiten noodzakelijk.