De Gerbil is een heel populair huisdier, wil je alles weten over de Gerbil lees dan alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Gerbil.

GERBIL:
De Gerbil is in Nederland één van de populairste huisdieren. De naam Gerbil is een afkorting van de latijnse naam Gerbillinae. De Nederlandse naam voor de Gerbillinae is woestijnrat. Gerbils worden soms ook wel renmuizen of springmuis genoemd.
""

OORSPRONG GERBIL:
De Gerbil is dus een woestijnrat en komt nog steeds veel in het wild voor. In het wild leven ze in steppegebieden* en halfwoestijnen**. De Gerbil is één van de weinige dieren die in deze dorre  gebieden, met extreme hitte overdag en barre koude ’s nachts, kunnen leven. Ze overleven de droge periodes doordat ze water kunnen opslaan in hun vetlagen, bijna nooit plassen en hele droge poep hebben. De extreme hitte en de barre koude overleeft de Gerbil door, op de heetste uren midden op de dag en op de koudste uren ’s nachts, in hun ondergrondse hol te slapen. De Gerbil kan niet tegen de hitte en de kou maar in hun ondergrondse hol is de temperatuur vrij constant. De Gerbil heeft, doordat ermaar weinig dieren kunnen overleven in de steppe en de halfwoestijn waar ze leven, weinig natuurlijke vijanden. De belangrijkste natuurlijke vijanden van de Gerbil zijn roofvogels en slangen. Hier weten ze echter meestal goed aan te ontsnappen doordat ze heel goed springen kunnen en ontzettend snel zijn.

*STEPPE:
Een steppe is een natuurlijk grasland zonder bomen waar het ongeveer 9 maanden per jaar droog is.

**HALFWOESTIJN
Een halfwoestijn lijkt een beetje op een steppe maar is nog droger. In een halfwoestijn valt net genoeg water, ongeveer 25 mm tot 50 mm per jaar, om een schaarse begroeiing mogelijk te maken.

DE GERBIL ALS HUISDIER:
Doordat de Gerbil weinig nodig heeft en zich goed kan aanpassen aan de omstandigheden is de Gerbil heel geschikt als huisdier. De soorten die het meest gehouden worden als huisdier zijn, de Mongoolse renmuis, de Dikstaartmuis, de pluimstaartgerbil en de bleke gerbil. De Gerbil is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hamster, geen nachtdier en is dus ook regelmatig overdag actief wat hem als huisdier veel aantrekkelijker maakt. Dit komt doordat hij van nature overdag op het heetst van de dag in zijn hol slaapt en ’s nachts gedurende de koudste uren ook. Gerbils planten zich in gevangenschap makkelijk voort en zijn echte groepsdieren. In de natuur vormen deze familie groepen een Gerbil kolonie. Deze verschillende Gerbil kolonies zijn in de natuur elkaars grootste vijanden. In gevangenschap is dit ook zo. Je kunt dus niet zomaar een Gerbil pakken uit een familie groep in de ene kooi en hem zomaar in een andere kooi met een ander familie groep zetten. Als je dit zomaar doet zal de overgeplaatste Gerbil als indringer beschouwd worden en aangevallen en meestal gedood worden. Als je eennieuwe Gerbil in een familie groep wilt plaatsen, kun je dit het beste doen met een jonge Gerbil die nog niet geslachtsrijp is, dan is de kans op aanvaarding door de groep het grootst. Blijf er wel altijd een tijdje bij om te kijken of het goed gaat.

DE AANSCHAF VAN GERBILS:
Zorg voor de aanschaf van de Gerbils, bij voorkeur voor een aqaurium (een goede kooi kan ook) met een klein huisje en wat klimattributen erin. Als bodembedekking is zand (zgn. chincilla badzand) het geschikst want daar wassen Gerbils zich mee. Zet het aquarium (of de kooi) nooit in de volle zon en ook niet op een tochtige plek. Het beste is om meerdere (minstens twee) Gerbils tegelijk aan te schaffen want de Gerbil is een sociaal groepsdier. De beste leeftijd voor de aanschaf van Gerbils is vanaf zes weken oud. Vanaf die leeftijd eet de Gerbil namelijk vast voedsel. Let er bij de aankoop op dat de Gerbils er gezond uitzien en zich snel en vlug bewegen. Een Gerbil die stil in een hoekje blijft zitten mankeert meestal wat.

HET VOEDSEL VAN DE GERBIL:
Gerbils zijn knaagdieren en hun hoofdvoedsel bestaat daarom ook uit zaden. Het makkelijkst is om hiervoor speciaal Gerbil voer te kopen. Naast zaden is het ook belangrijk dat ze af en toe een klein beetje groente of fruit krijgen. Verder lusten ze ook graag kaas, brood en rozijnen maar hier moet je zeker niet teveel van geven want dat is slecht voor hun spijsvertering. Verder vinden Gerbils het fijn om op een tak te kunnen knagen, dit moet wel een beetje hard hout zijn van bij voorkeur een fruitboom.

HANDIGE WEETJES OVER GERBIL:
Je moet een Gerbil nooit bij zijn staart pakken omdat deze snel afbreekt. Als je je Gerbil van jongs af aan regelmatig vastpakt zal ze snel aan je wennen. Gemiddeld worden Gerbils 4 tot 5 jaar oud. Als je verder nog iets wilt weten over Gerbils kijk dan eens op http://www.huisdiereninfo.nl/gerbils.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel:

 M.vr.gr. Dik Laan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in