Een van de belangrijkste jagers van de Filippijnse oerwouden is de apenarend (Pithecophaga jefferyi). Vanwege zijn forse omvang heeft hij een groot stuk tropisch regenwoud nodig als jachtgebied. En dat terwijl de ontbossing bijna nergens ter wereld zo volledig is als in de Filippijnen: meer dan 90 procent van het primaire regenwoud is wellicht al verloren gegaan aan houtkap en ontwikkelingsprojecten.

De apenarend

Deze bijzondere vogel zweeft met zijn vleugels met een spanwijdte van twee meter majestueus door zijn enige habitat, de regenwouden van de Filippijnen. De apenarend heeft een lengte van een meter en een gewicht van wel zes kilo. De kop is versierd met lange bruine veren. De rug en vleugels zijn bruin, de borst en buik wit. De apenarend heeft sterke poten met grote klauwen.

Voedsel

De Filippijnse apenarend voedt zich voornamelijk met huidvliegers, zoals apen, grote vogels en de Filippijnse vliegende kat, maar ook met slangen. 

""Voortplanting

De apenarend is een monogame vogel waarvan het vrouwtje slechts één ei per twee jaar krijgt. Ze blijven hun hele leven bij elkaar. Een broedend paar heeft 70 tot 130 vierkante kilometer regenwoud nodig voor het zoeken van voedsel voor henzelf en het ene jong dat ze om het jaar ter wereld brengen. Door de ontbossing van de afgelopen decennia is deze diersoort zeer kwetsbaar geworden. Voor zover bekend komt de adelaar op slechts vier eilanden voor. Naar schatting leven er nog zo'n 250 paren in het wild.

 

Het nest

Een nest wordt hoog in de bomen geplaatst, op zo'n 35 meter boven de grond. Een jonge arend blijft nog vaak tot bijna anderhalf jaar in de nabijheid van hun ouders en worden dan nog deels door hen gevoed. In het begin zorgen beide ouders voor het jong. 

Behoeden voor uitsterven

De apenarend staat bovenaan de voedselketen doordat er in zijn habitat geen tijgers, luipaarden, beren of wolven voorkomen. Bij gebrek aan concurrentie werd de apenarend de koning van het regenwoud. Maar toch wordt de apenarend met uitsterven bedreigd.

De ontbossing in de Filippijnen heeft ervoor gezorgd dat er nu nog slechts enkele honderden broedparen zijn overgebleven. Maar gelukkig begint het milieubesef toe te nemen. Door een reeks verwoestende overstromingen en aardverschuivingen de afgelopen tientallen jaren zijn de mensen ervan overtuigd dat het verdwijnen van het oerwoud niet alleen nadelige gevolgen heeft voor wilde dieren, maar ook voor mensen. Daarom worden er in de afgelopen jaren nieuwe natuurbeschermingsgebieden gecreëerd, waaronder het 7.000 hectare grote Cabuaya Forest. Dit bosgebied werd speciaal in het leven geroepen om de apenarend te beschermen. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over de apenarend en in 1995 werd de vogel gekozen tot nationaal symbool voor de Filippijnen. Op het doden van deze vogel staat tegenwoordig een maximale gevangenisstraf van 12 jaar en een hoge boete.

www.wikipedia.nl
www.tabuli.nl
www.nationalgeographic.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in