De hormonen krijgen vaak de schuld van vrouwelijk gedrag. Is ze kortaf, chagrijnig of ze moet huilen om een film die ze al tig keer gezien heeft, dan zijn dat de hormonen. Hormonen zijn ook de reden waarom er verwacht wordt dat een man bloemen en chocolade brengt als het "weer die tijd" is.

Dit is het algemene idee rondom vrouwelijke hormonen, maar niet alles geldt voor elke vrouw. En zelfs als je denkt dat je alles weet van haar, zijn er vast nog dingen die je niet weet. Maar wees gerust – als je deze 10 dingen weet over vrouwelijke hormonen, kun je een heleboel overwinnen.

10 – Het is niet alleen oestrogeen""

Je hoort veel over oestrogeen in discussies over vrouwelijke hormonen, en met een goede reden. Oestrogeen is het primaire vrouwelijke sekshormoon – en het heeft veel verschillende functies, bijvoorbeeld de groei van de borsten, het volwassen worden van de genitalia en natuurlijk beïnvloedt het de menstruatiecyclus. Daarnaast heeft het nog een aantal functies die niets met sex (vroeg of laat) te maken hebben. Progesteron heeft ook invloed op de menstruatie, het helpt de baarmoeder klaar te maken voor een embryo. Wanneer een vrouw zwanger is, wordt er in de placenta progesteron aangemaakt welke de groei van de foetus bevordert.

Daarnaast hebben vrouwen ook nog testosteron, dit beïnvloed de sexuele prikkelingen en versterkt botten en spieren.

9 – Het is anders voor elke vrouw

Wanneer je iemand leert kennen en intieme details deelt met elkaar, kom je erachter hoe bijvoorbeeld haar menstruatie haar gedrag en stemming beïnvloedt. Maar dit is verschillend voor elke vrouw. Krijgt de één buien en vreet-gedrag, een ander hoeft hier helemaal geen last van te hebben. Alle gezonde vrouwen hebben dezelfde hormonen, de levels hiervan gaan op en neer gedurende de maand. Het verschilt ook per leeftijd. De waarde van het oestrogeen kan tussen de 50 en 400 picogram per milliliter (pg/ml) liggen.

8 – PMS – een serieuze aangelegenheid

""Het Premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer  vier procent van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Mannen zeggen dat het een goed excuus is voor vrouwen die chagerijnig zijn, veel snoepen en luieren. Maar PMS is echt een ziekte. Niemand weet precies wat de oorzaak is, maar het gaat gepaard met fluctuaties van de hormonen en chemische veranderingen in de hersenen. Andere symptomen voor PMS zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn en vergeetachtigheid.

 

 

7 – Menstruatiecyclus varieert

De menstruatiecyclus duurt zo'n 28 dagen. In het midden van de cyclus komt er een eitje vrij. Als deze bevrucht wordt dan gaat dit eitje uiteindelijk naar de baarmoeder waar het een embryo wordt. Wordt het eitje niet bevrucht dan stoot het lichaam dit af door middel van de menstruatie, en dit duurt zo'n zeven dagen. Als je dit schema zo volgt dan weet een vrouw dus altijd wanneer ze ongesteld moet worden toch? Dus waarom word je er dan plotseling op uitgestuurd om tampons of maandverband te halen?

Het schema is een gemiddelde. Sommige vrouwen hebben een langere menstruatiecyclus dan andere. Soms duren ze maar een paar dagen en anderen zijn een volle week ongesteld. Om het nog ingewikkelder te maken, de cyclus en periode kunnen veranderen en kunnen worden beïnvloed door andere factoren zoals medicijnen of stress. Gelukkig brengt de pil uitkomst. Het onderdrukt de ovulatie en brengt controle over de cyclus door middel van hormonen. 

6 – Zwanger zijn verandert alles

Dacht je dat de hormonen alleen met puberteid of ongesteldheid te maken had? Wacht maar tot ze zwanger is! Zodra de placenta zich vormt in de buik wordt er een oorlog met hormonen ontketend. Zwangerschapstesten werken doordat ze controleren of deze hormonen er zijn. In de eerste paar maanden als de placenta groeit gaan de hormoonlevels snel omhoog. Dit veroorzaakt de misselijkheid 's ochtends. Het immuunsysteem wordt namelijk onderdrukt door deze hormonen zodat het lichaam de baby niet afstoot. Oestrogeen en progesteron stimuleren de borstgroei en de groei van de baby.

5 – Mannen hebben ze ook

""Oestrogeen en progesteron worden altijd geassocieerd met vrouwen. Maar zoals vrouwen ook testosteron hebben, hebben mannen ook "vrouwelijke hormonen" – alleen veel minder. Ook hier heeft oestrogeen invloed op het gedrag. Naarmate mannen ouder worden, hebben ze meer oestrogeen, en minder testosteron. Een imbalance in oestrogeen veroorzaakt problemen zoals obesitas (dik worden). 

4 – Menopauze is een geleidelijk proces

De menopauze geeft eigenlijk aan dat de vruchtbaarheid van de vrouw voorbij is. Als een vrouw twaalf maanden niet ongesteld is geworden, is de laatste ongesteldheid het begin van de menopauze. Meestal hoor je alleen de negatieve dingen hierover zoals het snoepen, opvliegers en hartkloppingen. Vrouwen zien ertegenop vanwege deze verhalen. Ook dit wordt veroorzaakt door hormonen, of eigenlijk de vermindering van de hormonen. En ook hier geldt; de één heeft er meer last van dan een ander. Gelukkig kunnen sommige verschijnselen weggenomen worden door medicijnen.

3 – Een kwestie van balans

Als het oestrogeenniveau laag is, worden botten broos en is de kans op botbreuk groter. Er is meer risico op hart- en vaatziekte doordat de cholesterol stijgt. Hoewel een verlaagd oestrogeen normaal is bij de menopauze, ervaren vrouwen soms een imbalans doordat de baarmoeder niet meer functioneert. Door medicijnen kan dit opgelost worden.

2 – Verandering van hormonen, verandering van libido

""Ondanks dat het "sekshormonen" zijn, zijn we bijna door deze lijst zonder het echt over seks te hebben gehad. De behoefte aan seks is bij een vrouw vaak lager dan bij een man. Om een vrouw 'in the mood' te krijgen kost vaak wat meer moeite dan alleen een lekker lichaam. Vrouwelijke hormonen hebben een prominente functie in een gezond libido. Veel vrouwen die een seksueel probleem hebben hebben een verlaagd oestrogeenniveau. Maar er zijn meer factoren die hier een invloed op hebben behalve hormonen. Medicatie, gezondheid, drugs en alcohol zijn factoren die een verminderde behoefte opleveren. Het is trouwens normaal dat het vrouwelijk libido verandert naarmate vrouwen ouder worden.

 

1 – Vrouwen zijn geen slaaf van de hormonen

Je zou denken, dat na het lezen van dit artikel, vrouwen slaven zijn van hun hormonen. Zeker als je kijkt naar de effecten die een hormoon kan hebben. En ja, vrouwen gebruiken ook wel eens het excuus van de hormonen als ze zich anders voordoet als normaal. Simpel gezegd; hormonen zijn chemische signalen die een rol hebben in al onze lichaamsfuncties. Hoewel een extreme hormoonimbalans een grote rol kan spelen in mentale stabiliteit en gedrag, kan lang niet alles afgeschoven worden op de hormonen. Vrouwen zijn geen slaven van hun hormonen, net zomin mannen alleen maar aan seks denken. Door meer te weten over de complexiteit van vrouwelijke hormonen, begrijp je misschien meer over vrouwen.

 

Nog meer informatie vindt u hier.

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

www.stamcel.org
www.gezondheidsplein.nl
www.vrouwenovergang.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in