Dit nomadenvolk heeft in korte tijd, 20 á 50 jaar, een rijk gevormd dat zich uitstrekte van de Russische Kaukasus tot aan de rivier de Rijn. Hoe heeft dat, ten tijde van de Romeinse overheersing, kunnen gebeuren?
Algemene informatie
De Hunnen waren in een samensmelting van een aantal nomadische stammen uit Azië. De Hunnen die zelf werden verdreven uit Azië, trokken naar het Westen toe. Daar maakten zij Europa onveilig. Onder leiding van een van de beroemdste veldheren uit de geschiedenis, Atilla de Hun, kwam het rijk tot een hoogtepunt in 453 na Chr.
Wat droeg bij aan het succes van de Hunnen?
Nieuwe manier van oorlogsvoering
De Romeinen en de Germaanse stammen werden snel verslagen. Hierdoor bouwden de Hunnen een reputatie van onoverwinnelijk op. Dit kwam mede door de oorlogstactiek van de Hunnen. De Hunnen waren een ruitervolk en specialiseerden zich in de aanval.
In tegenstelling tot de Hunnen vochten de Romeinen vooral met infanterie, voetvolk. Tegen de snelheid van de Hunnen hadden Romeinse legers dan ook vaak geen kans. De Hunnen gingen vaak op snelle strooptochten. Door hun mobiliteit kwamen ze niet vaak in contact met grote legers tegelijk. De Hunnen droegen geen zware wapenuitrusting en konden zich op hun paarden snel verplaatsen.
Wreedheid
De Hunnen staan bekend om hun nietsontziende wreedheden. Steden werden volledig uitgemoord, zelfs kinderen werden niet ontzien en alles werd verbrand. Er luidt een gezegde: "Waar Attila is langs gekomen, groeit geen gras meer". Dit laat goed zien hoe gevreesd Atilla de Hun en zijn soldaten waren. Atilla was een wreed heerser. Onder zijn leiding werden duizenden burgers, kinderen en baby's vermoord. Ook een teken van zijn wreedheid is dat hij zijn eigen broer Bela vermoordde om de totale macht te krijgen. Atilla noemde zichzelf 'de gesel Gods'.
Dood van Atilla en einde van het rijk
Atilla de Hun was een onmisbare factor in het rijk van de Hunnen. Zijn genialiteit en wreedheid als heerser waren de spil van het succes van de Hunnen. Het jaar 450 na Chr. was het eerste belangrijke keerpunt tegen de Hunnen. Generaal Aetius van de Romeinen versloeg met behulp van Germanen het leger van Atilla. De Hunnen waren verzwakt, maar niet definitief verslagen. Met de overgebleven strijdkrachten zinde Atilla op wraak en hij bedreigde Rome. Rome is uiteindelijk niet aangevallen. In het jaar 453 na Chr. stierf Atilla. Waarschijnlijk is hij vergiftigd door een van zijn vele vrouwen. Met de dood van Atilla viel het rijk uiteen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hunnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Attila_de_Hun