In de Gouden Eeuw ging het heel goed met Nederland, toen nog bekend als de Republiek. De handel zorgde voor veel welvaart in ons kleine landje. De Republiek stond in heel Europa bekend als een machtig land. Dit kwam mede door de oprichting van de VOC.
Oprichting
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht op 20 maart 1602. Lange tijd had Portugal dankzij Vasco da Gama alle handel met Afrika in handen. Andere landen hadden deze vaarroute nooit gevonden en Portugal hield de kaarten strikt geheim. Toen ook de Republiek een veilige vaarroute langs Kaap de Goede Hoop had gevonden konden vanuit hier reizen naar Azië beginnen. De VOC kreeg van de Republiek octrooi op de handel tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn. Dit betekende dus dat de VOC als enige handel mocht drijven tussen Europa en Azië.
Handel
De VOC zorgde voor de handel in specerijen. Ze handelden in bijvoorbeeld nootmuskaat, kruitnagel, foelie, kaneel, koffie, suiker een thee. Maar de VOC nam bijvoorbeeld ook porselein mee. Deze producten leverden veel geld op in Nederland. In Azië waren ze niet geïnteresseerd in Europese producten, daarom werden de specerijen vaak met goud of zilver betaald.
Aandelen
Het bijzondere aan de VOC was dat zij als eerste bedrijf aandelen verkocht aan normale burgers om hun reizen te kunnen bekostigen. Op deze manier konden ook arme mensen voor weinig geld een aandeel kopen en op deze manier rijk worden. Hierdoor steeg de welvaart in de Republiek.
Einde van de VOC
Tot de helft van de achttiende eeuw ging het heel goed met de VOC. De octrooi werd steeds maar verlengd, in totaal zond de VOC bijna vijfduizend schepen naar Azië. Daarna ging het echter bergafwaarts. Er waren veel oorlogen op zee waardoor het gevaarlijk was te varen. Zo konden de schepen tijdens de Vierde Engelse Oorlog niet meer terug naar de Republiek. Daardoor zaten ze vast op zee. Ook was er veel concurrentie met andere Europese landen zoals Portugal en Spanje. Tenslotte daalden de prijzen van veel producten doordat er een overschot aan was. In 1796 ging de VOC failliet.