De Italiaanse stad Pompeii trekt jaarlijks ruim 2,5 miljoen toeristen. In 79 na Christus vond een vulkaanuitbarsting plaats naast de stad. Hierdoor raakte Pompeii bedekt onder een laag as en is het nu een van de best bewaarde Romeinse steden.

De Vesuvius

De stad Pompeii was een welvarende stad aan de zee. Deze stad lag ook vlak bij de vulkaan de Vesuvius. De Romeinen die hier woonden hadden al een aantal dagen aardschokken gevoeld, maar dachten dat de goden aan het ruziën waren. Ze hadden nog niet door dat het helemaal mis zou gaan en hadden zich daarom niet klaargemaakt om te vertrekken.

Op 24 augustus 79 kwam er opeens een enorme knal uit de Vesuvius, de vulkaan die de inwoners van Pompeii ook wel ‘de berg’ noemden. Na de knal vlogen de lavadeeltjes de lucht in. Een regen van stenen kwam neer op de inwoners van het stadje. In paniek vluchtten ze hun veilige huizen in.

De uitbarsting

Na een aantal uur kwam de lava in een enorm tempo de berg af stromen. Het verspreidde zich binnen zeer korte tijd over de steden rond de Vesuvius. Pompeii kwam onder een laag met as te liggen. De mensen die snel hun huis in waren gerend, waren te laat om te vluchten. Binnen enkele minuten waren alle inwoners van Pompeii dood.

Gevolgen

De uitbarsting van de vulkaan had enorme gevolgen. Ongeveer tienduizend mensen vonden de dood. De stad werd bedolven onder een laag as. Hierdoor zijn de gebouwen goed bewaard gebleven. Ook de lichamen van de inwoners van Pompeii zijn terug gevonden.

De toekomst

De Vesuvius is een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Onder de Vesuvius zit een enorme lavakamer die langzaam gevuld wordt. Dit zorgt er voor dat de vulkaan ongeveer een keer in de tweeduizend jaar een enorme uitbarsting heeft. Dit zou betekenen dat er rond 2079 weer een uitbarsting van de Vesuvius te verwachten is. Een nieuwe uitbarsting zal catastrofale gevolgen hebben. De enorme stad Napels zou bijvoorbeeld helemaal verdwijnen. Wanneer de Vesuvius weer actief wordt, is niet duidelijk, vrijwel zeker is dat het zal gebeuren. Misschien over enkele jaren, misschien pas over honderd jaar. Gelukkig zijn we nu een stuk beter voorbereid en wordt deze gevaarlijke vulkaan nauwlettend in de gaten gehouden.  

http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/7042-vesuvius-en-zijn-slachtoffers.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in