Charlie Chaplin is in. Nog steeds, zelfs bijna honderd jaar na het begin van zijn filmcarrière. Hoewel we allemaal wel beelden van hem gezien hebben, is het moeilijk om ons voor te stellen dat de man in maar liefst 87 films meespeelde.

Iedereen kent hem! De man met het grappige loopje, de bolhoed, het snorretje en de zwartomrande ogen. Sinds zijn eerste film in 1914 heeft hij al duizenden mensen doen lachen, meestal zonder één woord te zeggen.

Zwerver

“De zwerver” was zonder twijfel zijn bekendste rol, gekleed in een strak jasje en hoedje. Een tengere meneer van eenvoudige komaf maar met een grote waardigheid. Het is juist die waardigheid, dat charisma dat Chaplin zo typeert. Hij is klein en dun maar in alle omstandigheden even charmant. Van 1914 tot 1936 zal deze rol van Chaplin in tientallen films te zien zijn. Deze films waren in alle landen heel goed te begrijpen, het stille spel maakte van Chaplin een wereldster.

Charles of Charlie

Charlie Chaplin zou in 1889 in Londen geboren zijn als Charles Spencer Chaplin jr, maar omdat er geen geboorteakte opgemaakt werd, is men hier niet helemaal zeker van. Zijn ouders werkten allebei bij een reizend toneelgezelschap en gingen kort na de geboorte van Charlie uit elkaar. Omdat zijn ouders heel wat problemen hadden, werden Charlie en zijn broertje Sydney al snel in een school voor wezen en verlaten kinderen geplaatst. Hun vader stierf aan alcoholisme toen Charlie twaalf jaar was, hun moeder kreeg zware psychische problemen en werd opgenomen in een gesticht.

Flitsend debuut

Toen hij veertien was, kreeg Charlie een rolletje als “Billy” in een show rond Sherlock Holmes. Dit was het begin van zijn carrière, waarna hij in 1910 naar Amerika vertrok om er te spelen bij “the Fred Karno Repertoire Company”.

In 1914 speelde hij mee in zijn eerste film “Making a Living”. In deze film ziet Chaplin er nog helemaal anders uit dan hoe we hem later zouden kennen, zijn gezicht is minder bleek, hij heeft een grote snor en zijn ogen werden niet met zwart omrand. Hier is Chaplin Chaplin nog niet. Die zou er pas komen in zijn tweede film "The Kid Auto Races at Venice". Ook dit is een film uit 1914. Opvallend is dat hij in dat jaar in 35 films meespeelde. Niet slecht voor een debutant!

Na het spelen in tientallen films, werd Chaplin ook regisseur. En veel minder bekend: Chaplin was ook componist. Hij schreef vooral muziek voor de cello en filmmuziek (onder andere voor zijn eigen film “Modern Times").

Oona O’Neil

Op zijn 54ste trouwde Chaplin met de toen 18-jarige Oona O’Neil; ze kregen drie zoons en vijf dochters! Maar dit was niet zijn eerste huwelijk, daarvoor was hij ook al getrouwd met hij ook al met Mildred Harris, met Lita Grey en met Paulette Goddard.

Oona is wel de vrouw die altijd bekend is gebleven als mevrouw Chaplin, ze bleven samen tot zijn dood in 1977. Charlie Chaplin stierf in zijn slaap op 88-jarige leeftijd. Hij liet een rijk leven en elf kinderen achter (waarvan ook kinderen uit zijn vorige huwelijken; twee ervan stierven al tijdens zijn leven). Na zijn dood is Oona haar man altijd blijven missen. Ook voor zijn kinderen was het een zware klap, ook al was hij nooit een perfecte vader. Chaplin was, ook als vader, een beetje zoals in zijn stille films: hij sprak niet veel.


: www.wikipedia.com, www.charliechaplin.com; http://www.ednapurviance.org/chaplininfo/chaplinwives.html
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in