Erwtensoep ofwel snert, is een heel makkelijk te maken maaltijdsoep, die direct kan dienen als complete hoofdmaaltijd. Deze soep vult goed en smaakt heerlijk bij koud weer. Het is een eenpansgerecht en kan heel gemakkelijk een dag van tevoren worden gemaakt, de smaken komen dan nog beter bij elkaar.
Ingrediënten, voor vier personen
- 1 pak spliterwten (400 gram), gedroogd
- 1 erwtensoeppakket (kant en klaar, gesneden en gewassen, uit de supermarkt) of twee grote vers gesneden preien, een flink stuk knolselderij, een winterwortel, een ui en verse selderij
- 1 grote aardappel
- 2 bouillonblokjes (dit is redelijk zoutarm), voor wie de soep steviger van smaak wenst, 3 of 4 bouillonblokjes
Voor degenen die graag wat vlees in de soep willen: een gewelde rookworst of twee ons uitgebakken spekjes smaakt prima in deze soep. Ook is het erg lekker om een paar speklapjes in stukjes te snijden en mee te laten trekken, zodat deze zacht worden en meer vulling geven aan de soep.
Recept
- Was de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig.
- Laat de spliterwten, het erwtensoeppakket of de vers gesneden groenten in een pan met een anderhalf tot twee liter water aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen. De in blokjes gesneden aardappelen, de speklappen en de bouillonblokjes mogen hier gewoon bij. Zodra er geen erwt meer is te zien en de soep goed gebonden is, is deze klaar.
- Wel een rookworst, snijd deze in plakjes en voeg de rookworst toe aan de soep.
- Voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe aan de soep, naar smaak.
Variaties
Op dit recept zijn heel veel variaties mogelijk, zoals: in plaats van speklapjes, een karbonade gebruiken. Helemaal ouderwets, maar erg lekker zijn nog steeds krabbetjes van het varken. Let wel op dat de kooktijd hierbij flink wordt verlengd. Om krabbetjes goed zacht te krijgen, moeten deze toch wel zo'n drie uur koken, totdat ze letterlijk van het bot vallen. De botten moeten er in dit geval uiteraard worden uitgehaald, en daarna kan de soep verder worden bereid met alle groenten, spliterwten en bouillonblokjes. Om nog andere smaken te verkrijgen, is het mogelijk een blaadje laurier toe te voegen (deze er later wel uithalen, het laurierblaadje moet alleen smaak afgeven aan de soep).
Bijgerechten
Als extraatjes bij deze soep, is het heel lekker om erbij te serveren:
- Plakjes stokbrood met kruidenboter of knoflookboter.
- Getoaste witte boterhammetjes met (Zeeuws) spek. Als je de spek even verwarmt, bijvoorbeeld heel eenvoudig in de magnetron, is deze op zijn lekkerst.
- Plakjes roggebrood met bacon, spek, kaas, ham, of gewoon met wat (room)boter.
- Kaaskoekjes: meng 100 gram geraspte kaas en 100 gram bloem goed door elkaar en maak er plakjes van. Doe wat boter in de koekenpan en leg het kaasmengsel erin. Als de kaaskoekjes wat steviger geworden zijn, draai ze één keer om. Als deze goudbruin zijn, dan zijn ze klaar. Liefst gelijk warm opeten.
- Kaas-aardappelkoekjes: meng 100 gram geraspte kaas, 100 gram bloem en een geraspte grote aardappel goed door elkaar en maak er rondjes van. Doe boter in de pan en leg het mengsel erin. Als deze stevig zijn aan de onderkant en de aardappel is wat zachter geworden, omdraaien en als deze goudbruin zijn, zijn ze klaar om opgegeten te worden.
- De kaaskoekjes en de kaas-aardappelkoekjes kunnen naar wens nog worden aangevuld met extra's, denk hierbij bijvoorbeeld aan een gesnipperd klein uitje, wat plakjes spek in reepjes gesneden of een tevoren geklutst eitje. Let er bij gebruik van het ei wel op, dat deze pas wordt toegevoegd als de aardappel al redelijk gaar is.
Extra tips
- Erwtensoep is het allerlekkerst, als deze een dag van tevoren is gemaakt.
- Erwtensoep kan prima worden ingevroren, om deze later nog een keer te eten. Maak gerust een grote pan. Even opwarmen, en je hebt in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan.